Na de grote prestatie van Finland in Liverpool afgelopen jaar (tweede, en eerste bij het publiek), is het de beurt aan Windows95Man. Hij zou het succes van Käärijä moeten doorzetten. Gelukkig lijkt de Fin geen last te hebben van deze druk. Over de vraag of hij liever dezelfde hoeveelheid aandacht als Käärijä behaalt (maar niet wint), of dat hij liever het songfestival wél wint, is hij duidelijk. De energieke Fin doet mee om te winnen.

Windows95Man
In 1985 wordt in de Finse stad Espoo, naast de hoofdstad Helsinki, Teemu Keisteri geboren. Dankzij home-video’s die de hele wereld over zijn gegaan, is hij inmiddels onder de artiestennaam Windows95man, uitgegroeid tot een bekende visuele kunstenaar in Finland én daarbuiten. Zijn DJ-sets bestaan uit nineties eurodance muziek in combinatie met wilde optredens, waar het publiek vaak met open mond naar kijkt. In mei staat de Fin op het podium met zijn allereerste eigen nummer No rules!.

No Rules!
‘NO RULES!
It’s how I live,
h
ow I find the wind beneath my wings,
i
t’s how I learn to fly.’

Windows95
Windows95Mann heeft altijd al een hekel gehad aan precisiewerk en het volgen van regels. Volgens hemzelf komt dat door de vrije opvoeding van zijn ouders. Hij heeft een goede jeugd gehad en binnen die jeugd speelde Windows 95, de op 24 augustus 1995 gelanceerde consumentenversie van het Microsoft computerbesturingssysteem, een kenmerkende rol. De keuze van de artiestennaam en kleding is dan ook geïnspireerd op de nostalgie van zijn goede jeugd. Zijn motto is dat het je het leven echt niet altijd zo serieus hoeft te nemen. Met zijn optreden wil hij daarom de mensen meenemen op een bijzonder avontuur in het soms toch wel saaie leven.

Henri Piispanen
Op het podium wordt Windows95man vergezeld door de Finse producer, presentator en stemacteur Henri Piispanen. Hij zong in de eerste demoversie van het lied de tekst in, maar Windows95man en medecomponist Jussi Roine vonden de vocale bijdrage van de producer zo goed, dat de zoektocht naar een zanger voor het nummer direct werd gestaakt.

‘Rule breaker’
De no-rules mentaliteit van de Finnen werd bij het publiek van de Finse voorronde, UMK, enorm goed ontvangen. Ondanks dat het Finse duo bij de jury laatste kwam (28 punten), wist het publiek de twee met 285 punten naar de overwinning te slepen. Maar de European Broadcasting Union, de organisatoren van het festival, hadden al wel meteen een paar bezwaren – een échte ‘rule breaker’ mocht Windows95Man niet zijn.

Kledingprobleem 1
‘Is there something wrong with the way I look?
Is there something wrong with who I am?
If I’m not alright, tell me why do I
feel so beautiful tonight?’

Allereerst waren daar zowel het Windows95-logo en de naam die te zien waren op de kleding van de artiest. Windows zelf gebruikt het logo niet meer, maar de associatie met het commerciële product was voor de EBU reden genoeg om de afbeelding op de kleding geen groen licht te geven. De naam ‘Windows95man’ kreeg dat echter wel. Zelf had de artiest juist verwacht dat het andersom zou zijn. Voor hem is het in beide gevallen geen probleem. De artiest heeft al op de Eurovisie-pre-parties laten zien hoe hij dit ‘kledingprobleem’ lijkt te gaan oplossen: een gecensureerde versie van het logo.

Kledingprobleem 2
De kledingproblemen waren met deze creatieve oplossing alleen nog niet helemaal weg. De huidkleurige onderbroek is namelijk ook een probleem. Door deze outfit werd de indruk gewekt dat de artiest naakt op het podium zou staan. Ondanks dat dat niet daadwerkelijk het geval is, zorgde de illusie voor genoeg discussies. Het Songfestival wordt door een aantal televisiestations uitgezonden, die strenge regels moeten hanteren over wat ze vertonen. De Finse delegatie en de EBU zullen pas in Mälmo een definitieve beslissing nemen over de kleding. Eerst willen ze afwachten hoe het er uit gaat zien op beeld. Er wordt gekeken naar een noodoplossing voor als de kleding geweigerd gaat worden, maar het zal wel de originele verhaallijn van het optreden in gevaar brengen.

Grote liefde voor denim
Tijdens het optreden in de Finse finale speelde denim, spijkerstof, een grote rol. Het optreden begon met een groot ei op het podium, bestaande uit kledingstukken van spijkerstof. Als de bovenkant van het ei opengaat, komt Windows95man tevoorschijn. Na het eerste couplet komt ook Piispanen tevoorschijn, in een volledige spijkerstof-outfit. Halverwege het optreden komt er ook nog een spijkerbroek, als het ware uit de lucht vallen. Windows95man is namelijk gek op denim. De Fin krijgt er naar eigen zeggen zelfs vlinders in zijn buik van. ‘Als ik iemand, man of vrouw, dubbel-denim zie dragen op straat heb ik meteen een crush. Ik wil met die persoon trouwen.’
Het grote denim-ei moet nog wel wat aanpassingen ondergaan om mee te mogen gaan naar Mälmo. Zo zou het ei vanwege de grootte momenteel niet voldoen aan de veiligheidsmaatregelen van het festival.

Geen ‘joke entry’
Na de overwinning in de Finse voorrondes werd de inzending van Windows95man al snel neergezet als een ‘joke entry’. Vanwege het wilde optreden en de vrije persoonlijkheid van Windows95man, werd zowel hij als het nummer in eerste instantie niet heel serieus genomen. Windows95man ligt hier niet wakker van, maar wel wil hij benadrukken dat zijn inzending geen grap is. Dat mensen het zo interpreteren vindt hij prima, maar dit is zijn kunst en die kunst is niet gemaakt met de achterliggende gedachte alleen een ‘joke’ te zijn.