De prachtige schatkist die Eurovisie in de loop van de jaren opbouwde bevat een paar extra flonkerende personages. Een van hen was Fredi uit Finland. Hij overleed afgelopen vrijdag op 78-jarige leeftijd.

Zijn eigenlijk naam – Matti Siitonen – werd door zijn maten in het leger vervangen door ‘Fredi’, omdat hij zo op de tekenfilmfiguur Fred Flintstone leek. Toen hij vervolgens een muzikale loopbaan startte maakte hij van zijn bijnaam zijn artiestennaam.

Schaduw
Drie keer stond hij op het Eurovisiepodium. In 1967 zong hij Varjoon-suojaan, wat zoiets betekent als ‘In de schaduw – naar de veiligheid’. Het was een serieuze ballade die ging over hoe beangstigend het is om door iedereen gezien te worden: ‘Ik wil weg van die schaamteloze spotlights. Ik ben beroemd genoeg. In de schaduw zal het vast eenzaam zijn, maar ook veilig en vreedzaam.’

Siitonen was inderdaad geen man van glamour, ondanks zijn lange carrière. Toen zijn vrouw van tv-persoonlijkheid politica en zelfs burgemeester van Helsinki werd deed hij graag een stapje terug. Toen hun dochter Hanna-Riika stierf, verzorgde hij haar tot het laatste moment.

Overige deelnames
Andere deelnames waren zijn tweede liedje in de voorronde van 1967, Oi tuntematon, waarmee hij derde werd, en de klassieker Katson sineen taivaan (‘Ik kijk naar de blauwe hemel’) die hij in 1979 schreef voor de zangeres Katri Helena.

Pump-pump
Maar het bekendst is hij toch van Pump-pump, waarmee hijzelf in 1976 elfde werd. Op het festival werd het in het Engels uitgevoerd en eigenlijk gaat het nergens over. Ja, over dansen. En dan vooral over met je heupen tegen die van een ander bumpen. Of pumpen, zoals ze in Finland zeggen. Dat deden Fredi en zijn vrienden dan ook herhaaldelijk op het podium in Den Haag.

Hilarisch
Pump-pump is een hilarisch liefdesliedje, zoals dat alleen maar in de jaren zeventig gezongen kon worden:
‘Ik maakte me altijd zoveel zorgen om allerlei kleine dingen, maar nu kan ik heerlijk lachen en dansen en swingen.’
Met soms een heel wat minder onschuldig regeltje:
‘Nu jij en ik samen zijn kunnen we de spelletjes spelen die twee mensen alleen spelen wanneer ze verliefd zijn.’

Heupetee
Maar het allergeinigste is toch de eerste zin van het refrein. Daar staat:
Let your hip go hippety pump-pump.
En als we dat vertalen valt er niets anders van te maken dan:
‘Laat je heup doen van heupetee pump-pump.’

Nagedachtenis
Fredi trad veel op in komische programma’s, en daar past de bumpende Flintstone bij. Aan de andere kant zal hij herinnerd worden als de zanger van vele klassiek geworden Finse hits, meer in de stijl van zijn 1967-lied. Voeg daar nog zijn hang naar bescheidenheid bij (naar ‘de veiligheid van de schaduw’) en Fredi’s Eurovisiesongs vatten zijn leven niet eens zo heel slecht samen.