Voor de zesde keer reiken wij de Eurostory Best Lyrics Award uit – de prijs voor de beste songtekst van het Eurovisie Songfestival. In eerdere jaren werd de prijs gewonnen door Oekraïne (2016), Frankrijk (2017, 2018) en Italië (2019, 2021). Dit jaar zijn zes landen genomineerd, één voor één maken we ze bekend, met daarbij telkens een speciaal gemaakte illustratie van Saskia Halfmouw.

De zesde en laatste genomineerde voor de Eurostory Best Lyrics Award 2022 is: Australië.

[Update: inmiddels is de stemtermijn voorbij, we maken volgende week de winnaar bekend.]


Land: Australië
Titel: Not the same
Artiest: Sheldon Riley
Tekstschrijver: Sheldon Riley Hernandez


Juryrapport
Riley maakt in een heldere tekst duidelijk hoe hij als kind dat gediagnosticeerd was met het syndroom van Asperger voortdurend moest ervaren hoe anders hij was – ‘I’m not the same’. In plaats van dat hij letterlijke gevoelswoorden gebruikt (‘boos’, ‘verdrietig’) geeft hij voorbeelden, waardoor Riley’s getuigenis veel sterker binnenkomt. Een sterk voorbeeld is de zin over zijn vader die hem vraagt of hij vandaag al gelachen heeft. Ook sterk is de mooie ontdekking waarmee Riley de song halverwege doet omslaan: ‘So you go and leave the pain and find another way to make yourself another game, maybe one for all to play, cause it’s not just me who‘s not the same – we‘re not the same’.


Fragment uit Not the same:

‘I was told at six years old
They’d avoid me if my heart was cold
Found it hard to talk and speak my mind
They never liked the things that I would like
‘Cause you’re told to play, but you’re not the same
As the other kids playing the same games
Try to jump on in, but they push away
So far away

I’m not the same, no
I’m not the same, no

Years went by, I tried and tried
My father asked me if today I smiled
I said, “Yes, I did”, but that’s a lie
Oh, I always tell those lies.’

De gehele songtekst lees je hier.


Hoe wordt de winnaar bepaald?
Net als in eerdere jaren wordt de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award gedeeltelijk bepaald door online stemmen, en vooral door een internationale vakjury van schrijvers, dichters, journalisten, redacteuren, songwriters, vertalers en oud-songfestivaldeelnemers. Zodra alle nominaties bekend zijn, zal de poll voor de publieksstemmen worden geopend. In de week van het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn zal de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award bekend worden gemaakt. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws!