Voor de zesde keer reiken wij de Eurostory Best Lyrics Award uit – de prijs voor de beste songtekst van het Eurovisie Songfestival. In eerdere jaren werd de prijs gewonnen door Oekraïne (2016), Frankrijk (2017, 2018) en Italië (2019, 2021). Dit jaar zijn zes landen genomineerd, één voor één maken we ze bekend, met daarbij telkens een speciaal gemaakte illustratie van Saskia Halfmouw.

De derde genomineerde voor de Eurostory Best Lyrics Award 2022 is: Oekraïne.

[Update: inmiddels is de stemtermijn voorbij, we maken volgende week de winnaar bekend.]


Land: Oekraïne
Titel: Stefania
Artiest: Kalush Orchestra
Tekstschrijvers: Ivan Klymenko & Oleh Psiuk


Juryrapport
Stefania is een lied geworden dat de pijn van de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne verwoordt, maar via een omweg: het beschrijft simpelweg de liefde voor al onze moeders. Onder die liefdesverklaring gaat een aanklacht schuil tegen kapotmaken van dat wat van het grootste belang is, je familie, je afkomst, je huis, je land. Hoewel de leden van Kalush Orchestra niet konden weten dat hun tekst zoveel extra gewicht zou krijgen, doet een zin als ‘Розквітає поле, а вона сивіє’ (‘Het veld staat in bloei, maar haar haar wordt grijs’) nu aan als een pijnlijke metafoor. Ook dat wat je het liefst is op de wereld, je moeder, wordt oud. Maar dit staat óók in het lied: ‘My love for you has no end.’


Fragment uit Stefania (uit het Oekraïens vertaald naar het Engels):

She was rocking me as a baby, she gave me a rhythm,
And you can‘t take willpower from me, as I got it from
her
I think she knew more than King Solomon.
I‘ll always find my way home, even if all roads are
destroyed
She wouldn‘t wake me up even if there was a storm
outside
Or if there was a storm between her and grandma,
She trusted me over everyone else
Even when she was tired, she just kept rocking me
Lully-lully-lullaby

Mother Stephania
Stephania mother
The field is blooming, but her hair is getting grey
Mother, sing me the lullaby
I want to hear your dear word

De gehele tekst lees je hier.


Hoe wordt de winnaar bepaald?
Net als in eerdere jaren wordt de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award gedeeltelijk bepaald door online stemmen, en vooral door een internationale vakjury van schrijvers, dichters, journalisten, redacteuren, songwriters, vertalers en oud-songfestivaldeelnemers. Zodra alle nominaties bekend zijn, zal de poll voor de publieksstemmen worden geopend. In de week van het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn zal de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award bekend worden gemaakt. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws!