Voor de zesde keer reiken wij de Eurostory Best Lyrics Award uit – de prijs voor de beste songtekst van het Eurovisie Songfestival. In eerdere jaren werd de prijs gewonnen door Oekraïne (2016), Frankrijk (2017, 2018) en Italië (2019, 2021). Dit jaar zijn zes landen genomineerd, één voor één maken we ze bekend, met daarbij telkens een speciaal gemaakte illustratie van Saskia Halfmouw.

De vijfde genomineerde voor de Eurostory Best Lyrics Award 2022 is: Italië.

[Update: inmiddels is de stemtermijn voorbij, we maken volgende week de winnaar bekend.]


Land: Italië
Titel: Brividi
Artiest: Mahmood & BLANCO
Tekstschrijver(s): Alessandro Mahmoud & Riccardo Fabbriconi


Juryrapport
Met Brividi maakten Mahmood en BLANCO een vertelling die waarlijk universeel is. Ongeacht onze gender of seksualiteit: we hebben allemaal ervaren dat onze hoge verwachtingen van een liefde pijnlijke scheuren gingen vertonen. De eerste zin schittert: ‘Ik droomde van vliegen met jou op een diamanten fiets.’ Deze metafoor is zo nieuw, maar ook zo raak, dat die boven het hele lied hangt. En zoals de diamanten fiets voor het geluk staat, zo brengen de eerste woorden van het refrein ‘nudo con brividi’ – naakt met rillingen – op een briljante manier over hoe je je voelt wanneer je ontdekt dat er iets mis is. Ook in de rest van het lied leveren de makers het ene na het andere fantastische beeld, en zelfs in het staartje , ‘uno fra tanti’, een van velen, stoppen ze nog een belangrijke plotwending.


Fragment uit Brividi (vanuit het Italiaans vertaald naar het Engels):

I dreamt of flying with you
On a diamond bike
You told me you‘ve changed,
I no longer see the light in your eyes
What‘s your fear?
A deep sea where you can‘t touch
Even if sex isn‘t
The escape route from the bottom
Come on, don‘t run away from here
Don‘t leave me like this

Naked with chills
Sometimes I don‘t know how to express myself
And I‘d like to love you, but I‘m always wrong
And I‘d like to steal a pearl sky for you
And I would pay to leave,
I would also accept a lie
And I‘d like to love you,
but I‘m always wrong
And I get chills, chills, chills

De gehele songtekst (in het Engels en in het Italiaans) lees je hier.


Hoe wordt de winnaar bepaald?
Net als in eerdere jaren wordt de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award gedeeltelijk bepaald door online stemmen, en vooral door een internationale vakjury van schrijvers, dichters, journalisten, redacteuren, songwriters, vertalers en oud-songfestivaldeelnemers. Zodra alle nominaties bekend zijn, zal de poll voor de publieksstemmen worden geopend. In de week van het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn zal de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award bekend worden gemaakt. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws!