Voor de zesde keer reiken wij de Eurostory Best Lyrics Award uit – de prijs voor de beste songtekst van het Eurovisie Songfestival. In eerdere jaren werd de prijs gewonnen door Oekraïne (2016), Frankrijk (2017, 2018) en Italië (2019, 2021). Dit jaar zijn zes landen genomineerd, één voor één maken we ze bekend, met daarbij telkens een speciaal gemaakte illustratie van Saskia Halfmouw.

De eerste genomineerde voor de Eurostory Best Lyrics Award 2022 is: Zwitserland.

[Update: inmiddels is de stemtermijn voorbij, we maken volgende week de winnaar bekend.]


Land: Zwitserland
Titel: Boys do cry
Artiest: Marius Bear
Tekstschrijvers: Marius Bear & Martin Gallop


Juryrapport
Heel langzaam en heel zorgvuldig leidt Marius Bear ons zijn song en zijn verhaal binnen. Eerst met een plaatsbepaling: ‘In my room.’ Dan met een personage: ‘Lives a boy’. Dan met wat er met hem aan de hand is: ‘Who could be blue.’ Hij zou triest kunnen zijn, staat er, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat we niet te snel moeten uitgaan van vastgeroeste ideeën. Niet alle jongens houden zich altijd maar groot, nee, ook jongens huilen. Mooi is dat deze bewering wordt vergezeld door het onderuithalen van andere zekerheden: bergen kunnen verkruimelen, vliegtuigen kunnen uit de lucht vallen. Extra punten scoren de makers met het mooie woord ‘cavalier’ (‘onverschillig’).


Fragment uit Boys do cry:

‘In my room,
lives a boy who could be blue,
And you might never know, oh, oh
You think he‘s cavalier,
he would shed more than a crocodile tear,
If you‘d go, oh

Hearts they get broken,
God only knows why,
And sometimes aeroplanes,
fall down from the sky,
And mountains they crumble,
and rivers they run dry,
And oh, boys do cry.’

De gehele tekst lees je hier.


Hoe wordt de winnaar bepaald?
Net als in eerdere jaren wordt de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award gedeeltelijk bepaald door online stemmen, en vooral door een internationale vakjury van schrijvers, dichters, journalisten, redacteuren, songwriters, vertalers en oud-songfestivaldeelnemers. Zodra alle nominaties bekend zijn, zal de poll voor de publieksstemmen worden geopend. In de week van het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn zal de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award bekend worden gemaakt. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws!