Voor de zesde keer reiken wij de Eurostory Best Lyrics Award uit – de prijs voor de beste songtekst van het Eurovisie Songfestival. In eerdere jaren werd de prijs gewonnen door Oekraïne (2016), Frankrijk (2017, 2018) en Italië (2019, 2021). Dit jaar zijn zes landen genomineerd, één voor één maken we ze bekend, met daarbij telkens een speciaal gemaakte illustratie van Saskia Halfmouw.

De tweede genomineerde voor de Eurostory Best Lyrics Award 2022 is: Servië.

[Update: inmiddels is de stemtermijn voorbij, we maken volgende week de winnaar bekend.]


Land: Servië
Titel: In corpore sano
Artiest: Konstrakta
Tekstschrijver: Ana Đurić


Juryrapport
Misschien is de openingszin van In corpore sano wel de meest bijzondere van alle Eurovisiesongs ooit: ‘Wat zou het geheim kunnen zijn van Megan Markle’s gezonde haar?’ Na een uiteenzetting over hydratatie en wallen onder je ogen volgen regels over de… milt. Ook dat lichaamsdeel is niet eerder in een Eurovisieuitzending genoemd. De rest van de tekst is behoorlijk bizar, maar niet onsamenhangend: er wordt wel degelijk een redenering opgebouwd, die uiteindelijk gaat over de onhaalbare schoonheids- en gezondheidseisen die worden opgelegd aan publieke figuren. Met een vertwijfelde eindzin: ‘Wat moeten we nu doen?’


Fragment uit In corpore sano (vertaald naar het Engels):

‘What could be the secret of Meghan Markle‘s healthy hair?
What could it be?
I think it‘s all about the deep hydration
They say our skin and hair show it all
For example – Deep under-eye circles could signal liver troubles
The pesky spots around the lips point to an enlarged spleen
That‘s not a good spleen, not a very pretty spleen

And the artist has to be healthy:
Has to be healthy, has to be healthy, has to be healthy,
Has to, has to, has to.

De gehele tekst (in het Servisch en het Engels) lees je hier.


Hoe wordt de winnaar bepaald?
Net als in eerdere jaren wordt de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award gedeeltelijk bepaald door online stemmen, en vooral door een internationale vakjury van schrijvers, dichters, journalisten, redacteuren, songwriters, vertalers en oud-songfestivaldeelnemers. Zodra alle nominaties bekend zijn, zal de poll voor de publieksstemmen worden geopend. In de week van het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn zal de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award bekend worden gemaakt. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws!