Bosnië en Herzegovina is één van de best presterende landen als het gaat om de halve finale op het Eurovisie Songfestival. Sinds de invoering ervan in 2004 lukte het de Bosniërs telkens om zich te kwalificeren voor de finale. Aan zanger Deen en zangeres Dilal de taak om deze traditie in stand te houden. Vanavond werd – tijdens een lange televisieshow op de Bosnische omroep BHRT – het nummer Ljubav je (vrij vertaald: liefde is) ten gehore gebracht. Met dit lied vertegenwoordigen Deen & Dilal Bosnië en Herzegovina op het Eurovisie Songfestival van 2016.

In Stockholm zullen Deen & Dilal niet alleen het podium betreden. Zo worden zij bijgestaan door rapper Jala en de Kroatische celliste Ana Rucner. Voor zanger Deen is het niet de eerste keer dat hij deelneemt aan het Eurovisie Songfestival. Twaalf jaar geleden deed Deen namens Bosnië en Herzegovina mee met het nummer In the disco – een hommage aan de discomuziek. In Istanbul behaalde het liedje uiteindelijk een negende plaats.

In de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival eindigde Bosnië en Herzegovina zesmaal bij de beste tien. Het voorlopige hoogtepunt is de derde plaats in 2006, voor de ballade Lejla van de populaire band Hari Mata Hari. In 2011 deden de Bosniërs het ook niet onverdienstelijk met een zesde plaats. Tussen 2013 en 2015 schitterde Bosnië en Herzegovina door afwezigheid. De nationale omroep BHRT beschikte niet meer over de financiële middelen om een kandidaat naar het liedjesfestijn af te vaardigen. Een speciale sponsorregeling die een terugkeer van de Bosniërs in 2014 mogelijk had moeten maken, mislukte. Dit jaar zorgen Deen & Dilal voor de langgekoesterde comeback van het land. Brengt Ljubav je Bosnië opnieuw naar de finale?