Een toepasselijker titel was nauwelijks mogelijk voor de inzending van Cyprus dit jaar. In veel opzichten kan die als een ‘replay’-sessie worden gezien: qua muziek, stijl, het team achter de act, qua eerdere Griekse deelnamepogingen en een uiteindelijke Cypriotische doorstart. En qua resultaat? Voor Tamta en haar nummer Replay is er maar één eindnotering die haar deelname succesvoller kan maken dan die van haar voorganger.

Groot in Griekenland
Al in december maakte de Cypriotische publieke omroep CyBC bekend dat zangeres Tamta het land zou vertegenwoordigen op het Songfestival in Tel Aviv. Na Eleni Fouari in 2018 was dat opnieuw een naam die in buurland Griekenland veel herkenning opriep. Tamta Godoeadze, zoals de achtendertigjarige, van oorsprong Georgische zangeres volledig heet, kwam op haar eenentwintigste naar Griekenland. Daar nam haar muzikale carrière al snel een vlucht: ze werd tweede in de Griekse versie van Idols, waarna ze vier succesvolle albums uitbracht, muziekprijzen won en rollen speelde in de musicals Rent en Cabaret. Grote populariteit in zowel Griekenland en Georgië kreeg Tamta bovendien met haar jarenlange X-factor-jurylidmaatschap in beide landen.

Waarom Cyprus? 
Cyprus was niet Tamta’s eerste keuze. In 2007, kort na haar Idols-succes, nam ze deel aan de Griekse Eurovisie-voorronde. With love eindigde als derde, dus mocht de zangeres haar land niet vertegenwoordigen in Europa. In de jaren die volgden, klonk haar naam vaak rond de Griekse deelnames, maar telkens kozen de Grieken toch voor een andere naam. Ondertussen bouwde Tamta gestaag door aan haar muzikale loopbaan, en ook Eurovisie bleef daar een rol in spelen, door samenwerkingen met onder meer Sakis Rouvas (derde voor Griekenland in 2004), Helena Paparizou (winst voor Griekenland in 2005), Mihai Traistariu (vierde voor Roemenië in 2006), Mikolas Josef (zesde voor Tsjechië in 2018) en componist Dimitris Kontopoulos (goed voor zes top-tien-noteringen voor verschillende landen). Een Eurovisie-deelname voor Tamta bleef echter uit, totdat de Cypriotische organisatie eind vorig jaar contact met haar opnam.

Replay van Fuego?
Waar kennen we dat verhaal ook alweer van? Natuurlijk, van Eleni Foureira, de zangeres die in 2018, na verschillende mislukte pogingen om Griekenland te vertegenwoordigen, uiteindelijk met Fuego Cyprus een historische tweede plaats bezorgde. De gelijkenissen met Eleni’s deelname zijn niet te negeren. Niet alleen hoort de goede luisteraar een ‘replay’ van de nummer twee van 2018, ook de feiten spreken voor zich: achter Replay zit hetzelfde grotendeels Griekse team van tekstschrijvers en componisten, en op het podium in Tel Aviv zal Tamta zich gesterkt voelen door de samenwerking met stage director Sacha Jean-Baptiste, die ook verantwoordelijk was voor de podiumregie van Fuego.

Een 808-hart
Baptiste zal voor de stage directing in hetzelfde thema kunnen blijven denken als bij Fuego, want nog een gelijkenis met de inzending van 2018 is te vinden in de sensuele boodschap van Replay, een boodschap die ook voelbaar is in de videoclip – net als Fuego opgenomen in Athene. In woord en beeld maakt Tamta duidelijk dat zij de regie heeft over haar liefde. You’re twisting, turning in your bed / Them sheets need my body tonight / That’s when you call me / […] Say you’re feeling lonely. Die liefde wordt even later omschreven als niets anders dan een electronisch ritme, met een verwijzing naar de geroemde en verguisde Roland TR-808 drumcomputer uit de jaren tachtig. My heart beats like an 808 / You need my love on replay.

Cyprus op het Songfestival
Aan de vooravond van het Eurovisie Songfestival in 2018 omschreven we Cyprus als de ‘Kampioen Onderschat Worden’. Wekenlang circuleerde Eleni Foureira met Fuego ergens in de middenmoot bij de bookmakers, om pas in de laatste dagen voor de finale te worden ‘ontdekt’. Bijna had ze gewonnen, in de einduitslag bleek ze alleen Netta voor zich te moeten dulden.

Die tweede plek was niettemin de beste prestatie voor Cyprus ooit. Sinds de eerste Eurovisie-deelname in 1981 verzaakte het land zelden, maar topprestaties bleven uit. In 2013 werd de finale voor het laatst niet gehaald, maar de finaledeelnames daarna eindigden altijd in het rechterrijtje. Tot die tweede plaats vorig jaar dus. Met een voortzetting van dat succesvolle team maakt Cyprus duidelijk dat het in Tel Aviv opnieuw een serieuze gooi wil doen naar de eindoverwinning.

 


Een overzicht van alle deelnemers aan het Eurovisie Songfestival 2019 vind je op onze speciale Tel Aviv festivalpagina.