Al aan het begin van dit jaar werd bekend dat Eleni Foureira Cyprus mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Het lied liet lang op zich wachten, enkel de titel was bekend. Op vrijdag 2 maart werd dan eindelijk het Engelstalige Fuego uitgebracht.

Eleni en het Songfestival
Eleni Foureira werd in 1987 in het Albanese Fier geboren als Entelaj Fureraj, maar als zangeres werd ze bekend in Griekenland. Drie keer probeerde ze dat land te vertegenwoordigen op het Songfestival: in 2010 werd ze tweede in de nationale finale en ook in 2016 en 2017 hoopte ze (tevergeefs) de Griekse omroep te overtuigen. Maar er is nog een festivalconnectie: Eleni’s nummer Sto theo me paei werd een hit, en dat is een Griekstalige cover van het lied Golden boy waarmee Nadav Guedj in 2015 Israël vertegenwoordigde.

Cyprus
Nu heeft zij Griekenland de rug toegekeerd: de Cypriotische omroep bood aan haar naar het Songfestival af te vaardigen. Het nummer Fuego is geschreven door de Grieks-Zweedse Alex Papaconstantinou, die eerder al voor Cyprus, Griekenland en Azerbeidzjan schreef, en is een pure popsong. De videoclip geeft een impressie van hoe haar optreden waarschijnlijk in Lissabon zal zijn.

Binnen de top-twintig?
Cyprus doet al mee sinds 1982, maar is nog nooit verder gekomen dan de vijfde plaats. In de afgelopen drie edities heeft het land zich wel telkens gekwalificeerd voor de finale. Echt hoog kwam het land daarin niet: tweeëntwintigste in 2015, eenentwintigste in 2016 en vorig jaar werd Hovig opnieuw eenentwintigste met Gravity. Zal Eleni Foureira het beter doen? Net als goede vriend Griekenland zal Cyprus aantreden in de eerste halve finale op dinsdagavond 8 mei.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!