Mikolas Josef mag voor Tsjechië naar het Eurovisie Songfestival in mei van dit jaar. De jonge zanger zal het podium betreden met Lie to me. Het nummer kenmerkt zich door een aanstekelijke saxofoon-melodie. De Tsjechische publieke omroep, Česká televize, maakte tijdens een nieuwsuitzending bekend dat de tweeëntwintigjarige Praagse zanger met drieënvijftig procent van de publieksstemmen zich tot winnaar van de landelijke voorronde mag noemen. 

Een week geleden werd Lie to me al door een internationale jury uitgeroepen tot absolute favoriet. Dat ook de publieksstemmen naar het catchy nummer zouden gaan, is daarom niet verrassend te noemen. De internationale jury bestond uit voormalig deelnemers van het Songfestival zoals Sunstroke Project (Moldavië, 2010 & 2017), Nathan Trent (Oostenrijk, 2017) en Dami Im (Australië, 2016).

Een man
Drie keer eerder stonden er mannen op het podium voor het land, maar dat was altijd in een groep of een duo. Zo zong Václav Noid Bárta in 2015 nog Hope never dies samen met Marta Jandová. De afgelopen jaren vertegenwoordigde steevast een zangeres de republiek, en dus is het nu voor het eerst dat Tsjechië een mannelijke solo-artiest naar het liedjesfestijn afvaardigt.

 

Mikolas
Het nieuwbakken multi-talent Mikolas Josef begon op vijftienjarige leeftijd met muziekmaken en zong zich razendsnel in de kijker van lokale producenten door zijn charismatische uiterlijk en zwoele stemgeluid. Op zijn zeventiende werkte de Tsjechische hunk een jaar als model. Hij stopte hiermee omdat hij naar eigen zeggen niets meer te maken wilde hebben met de oneerlijkheid binnen de mode-industrie. Na zijn middelbare schooltijd in Praag studeerde Josef af aan de London Academy of Music and Dramatic Arts als acteur.

Modern
Met de keuze voor een modern hip-hop-liedje wil de Tsjechische delegatie hoge ogen gaan gooien in Lissabon. Het land haalde namelijk slechts één keer uit een totaal van zeven deelnames de finale. In 2016 werd Gabriela Gunčíková vierentwintigste. Tsjechië zal zich in de eerste halve finale (10 mei) moeten bewijzen. Hopelijk blijft het saxofoon-deuntje bij het Europese publiek hangen.

 

Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!