Het was al langere tijd bekend: Cyprus wordt op het Eurovisie Songfestival van 2016 vertegenwoordigd door de rockband Minus One met het lied Alter Ego. Tot op heden was Alter Ego vooral een papieren werkelijkheid, maar vanavond zagen tienduizenden Cyprioten – tijdens een presentatie op de nationale televisie – het lied tot leven komen.

Minus One werd in 2009 opgericht in het Cypriotische Nicosia. In 2015 nam de band al eens deel aan de voorronde van Cyprus. Met het nummer Shine haalde de band de finale om vervolgens op een derde plaats te eindigen. Minus One kreeg wel het maximum van de punten van de vakjury. Dit jaar werd de band intern aangewezen om het eiland te vertegenwoordigen. Voor de productie van het lied Alter Ego werd de Zweedse componist Thomas G:son ingevlogen die onder andere verantwoordelijk is voor Euphoria van Loreen (2012) en Warrior van de Georgische Nina Sublatti (2015).

Sinds 1981 neemt Cyprus deel aan het Songfestival. Drie keer strandde het land op de vijfde plek: met Mono i agapi van zangeres Anna Vissi (1982), Mana mou van Hara & Andreas Konstantinou (1997) en Stronger every minute van Lisa Andreas (2004). Wegens budgettaire problemen nam Cyprus niet deel aan het Eurovisie Songfestival van 2014. In 2015 was het Mediterraanse eiland wel weer van de partij. Ditmaal was het de beurt Giannis Karagiannis die One thing I should have done naar een 22ste plek in de finale wist te zingen.