Jarenlang werd er in Albanië nauwelijks kerst gevierd. Het regime van Enver Hoxha zag maar weinig heil in religie, en had de viering van Christus’ geboorte zelfs verboden, waardoor er naar alternatieven gezocht moest worden. Oud & Nieuw werd zo’n alternatief én het Festivali i Këngës: een jaarlijks terugkerend muziekfestival dat voor het eerst te zien was in 1962 en sinds 2003 als Eurovisiekweekvijver fungeert. Want wie Festivali i Këngës wint, mag namens Albanië naar het Songfestival. Een eervolle taak die dit jaar weggelegd is voor Jonida Maliqi.

Kosovo-oorlog
Met de uitverkiezing van zangeres Jonida heeft het startschot voor Tel Aviv geklonken. Albanië is namelijk het eerste land dat voor de 64ste editie van het Eurovisie Songfestival zowel artiest als nummer aanlevert. Het lied dat Jonida straks in Israël zal vertolken, heet Ktheju tokës en is ethnopop met een gevoelig randje. In Ktheju tokës zingt Jonida namelijk over de emigratie van de Albanese bevolking. En dan specifiek gerelateerd aan de Kosovo-oorlog: een gewapend conflict dat eind jaren ’90 in alle hevigheid losbarstte. Voor de Albanezen is Kosovo de plek waar zij hun nationale identiteit hebben ontdekt, terwijl de Serviërs Kosovo als de bakermat van de Servisch-Orthodoxe kerk zien. Een meningsverschil dat tot vreselijk veel geweld en diaspora heeft geleid. Diaspora waarover Jonida – vertaald naar het Engels – het volgende zingt: So come back home now / I want you to retake my heart / Please come back home now / I’ve been waiting here for you…

Verscheurd
Een lied over een verscheurd volk waarvan de inwoners – opgejaagd door conflict – overal en nergens terecht zijn gekomen. Met een titel die niet letterlijk vertaald kan worden, maar evenveel betekent als: kom terug naar het land. Dat is een beknopte samenvatting van de vijftiende Albanese inzending voor het Eurovisie Songfestival. Een lied waarover het laatste Eurostory-artikel waarschijnlijk nog niet geschreven is. Want over Ktheju tokës valt veel te zeggen. Het is een lied over identiteit. Een thema waaraan Albanië zich al eens eerder waagde, namelijk in 2013. Toen met Identitet dat gezongen werd door rockers Adrian & Bledar. Ditmaal blijven de luchtgitaren thuis en is het enkel en alleen Jonida.

https://www.youtube.com/watch?v=g1zbNCSNH2Q


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!