Traditiegetrouw vindt aan het einde van het jaar het prestigieuze Albanese muziekconcours Festivali i Këngës plaats. Op zaterdagavond 23 december 2017 was het tijd voor de 56ste editie van het liedjesfestijn dat plaatsvond in het Pallati i Kongreseve (Congrespaleis). Veertien finalisten wisten twee verschillende halve finales te overleven en mochten het tegen elkaar opnemen om de eerste plaats. De jury besloot Eugent Bushpepa tot winnaar te kronen waardoor de zanger Albanië op het Eurovisie Songfestival zal vertegenwoordigen met het lied Mall (vrij vertaald: ‘smachtend verlangen’).

Eugent is 33 jaar oud en erg bekend in de Albanese muziekwereld. Nadat hij als dertiende van de avond optrad en op het luidste applaus mocht rekenen, kwam hij aan het einde van de show als winnaar uit de bus. Voorafgaand aan de show werd hij al als een van de favorieten getipt, maar daar moest het handjevol juryleden het uiteindelijk wel mee eens zijn. Na beraad achter gesloten deuren, kregen publiek en televisiekijkers dan eindelijk het verlossende woord. Het lied dat Eugent in mei zal zingen, gaat wellicht nog wel aan een grondige revamp worden onderworpen. Alle liedjes op het Festivali i Këngës moeten immers in het Albanees gezongen worden. Echter zingt Albanië gewoonlijk in het Engels op het Eurovisie Songfestival. Het is overigens voor het eerst sinds jaren dat Albanië weer eens voor een mannelijke artiest heeft gekozen.

Terug in de finale?
Pas volgende maand wordt bekend welke landen in de eerste en welke in de tweede halve finale zullen aantreden. Voorlopig is het dus nog afwachten of we Eugent op de dinsdag- of donderdagavond zullen terugzien. Aan Eugent de eervolle taak om Albanië opnieuw naar de finale te loodsen nadat het land zich tweemaal achtereenvolgend niet wist te kwalificeren. Vorig jaar vertegenwoordigde Lindita Halimi de republiek om vervolgens veertiende te eindigen in de eerste halve finale.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!