Vier diskwalificaties, een afgelaste televisieshow en een persbericht waarin de Griekse omroep ERT onthulde dat de enige overgebleven finalist Griekenland mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Dat is de apotheose die afgelopen vrijdag volgde na wekenlang geëmmer over het felbegeerde Griekse Songfestival-ticket. De chaos werd beslecht door zangeres Yianna Terzi aan te wijzen als vertegenwoordiger van het Griekse blauw-wit. Met het lied Óneiró mou (vrij vertaald: mijn droom) is zij straks terug te zien in de eerste halve finale van dinsdag 8 mei 2018.
Hoewel de Griekse omroep zichzelf ten doel had gesteld – voor het eerst sinds 2015 – een nationale finale te organiseren, mondde betreffende ambitie uit in een monsterklucht. Uit de twintig kandidaten die door veertien verschillende platenmaatschappijen waren aangedragen, werden er vijf geselecteerd voor de nationale finale. Twee van hen werden kort erna gediskwalificeerd, omdat de nummers niet strookten met de regels zoals door de omroep vastgesteld. Uiteindelijk bleven Yianna Terzi (To oniro mou), Areti Ketime (Don’t forget the sun) en Chorostalites (Apo tin Thraki os tin Kriti) over. Nadat bleek dat platenmaatschappijen Spicy Music en Spider Music de financiën niet rond kregen, spatte het Eurovisie-sprookje ook voor de laatste twee finalisten uiteen. De ERT had de verschillende platenlabels namelijk gevraagd 90.000 euro neer te leggen om de Songfestivaldeelname te bekostigen. Na intensieve onderhandelingen werd dit bedrag teruggebracht tot 20.000 euro. De deadline om het bedrag op de rekening van de omroep te storten, stond voor dinsdag 12 februari in de agenda. Enkel het label van Yianna bleek in staat het bedrag op korte termijn op te hoesten.
Gepokt en gemazeld
Geheel onbekend is de naam van Yianna niet in de Griekse muziekindustrie. Haar vader Paschalis Terzis is in Griekenland een bekend vertolker van het populaire genre. Voordat Paschalis bij het grote publiek doorbrak, trad hij vooral in de zogeheten Skyládika (‘plaatsen van nachtelijk volksvermaak’) op. Deze nachtclubs staan er onder meer om bekend dat er lichte populaire liedjes worden gezongen door nét iets te pronkerige artiesten. Tegenwoordig is hij vaak terug te zien in televisieprogramma’s en er is zelfs een periode geweest dat hij samen met Helena Paparizou – de Griekse winnares van 2005 – een eigen liedjesshow had.
Wederopstanding?
Opvallend detail is dat Aris Kalimeris heeft meegeschreven aan Óneiró mou. Eerder was hij verantwoordelijk voor de Moldavische inzending van 2009. Hora din Moldova van Nelly Ciobanu deed het niet slecht en eindigde in de finale als veertiende. Of Yianna ditzelfde lot beschoren is, valt te bezien. Het is de Grieken namelijk al jaren niet meer gelukt om in het linkerrijtje te eindigen. De laatste keer dat het wél lukte was in 2013. Toen stalen de mannen van Koza Mostra menig hart met het aanstekelijke Alcohol is free (zesde plek).
Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!