Een lied over de vluchtelingencrisis. En dat in combinatie met R&B en een vleugje traditionele Griekse muziek. Dat is een samenvatting van de Griekse inzending voor het Eurovisie Songfestival van 2016. Het lied van de band Argo heet Utopian Land en is terug te zien in de halve finale van 10 mei.

Begin 2016 werd de groep Argo – in 2012 opgericht als Europond – door de Griekse omroep ERT aangewezen om deel te nemen aan het Songfestival. Voor de gelegenheid besloot de formatie van naam te veranderen. Met de naam Argo wordt verwezen naar een schip – uit de Griekse mythologie – dat met vijftig roeiers was uitgerust en door Jason en de Argonauten gebruikt werd om het Gulden Vlies uit Cholcis (het huidige Georgië) te halen. Jason vertrouwde het bouwen van het schip toe aan Argus naar wie de boot dan ook vernoemd is. Het lied krijgt hiermee een historische en tegelijkertijd actuele lading. Utopian Land vertelt hoe iedereen in moeilijke situaties terecht kan komen, maar dat er ook een manier is om hier mee om te gaan, namelijk door een perfecte wereld in gedachten te houden.

Op het Eurovisie Songfestival is Griekenland één van de weinige landen die nog nooit een finale miste. Sinds 2004 is het maar drie keer voorgekomen dat de Grieken niet bij de beste tien eindigden. Vorig jaar was een van die keren. Zangeres Maria Elena Kiriakou behaalde toen met One last breath een negentiende plaats en het jaar ervoor eindigden Freaky Fortune & RiskyKidd zelfs nog een plek lager. Griekenland neemt sinds 1974 deel en won in 2005. Toen veroverde zangeres Elena Paparizou het goud met My number one.