De 29-jarige zangeres Rykka (Christina Rieder) uit Vancouver vertegenwoordigt Zwitserland met het lied The last of our kind op het Eurovisie Songfestival 2016. Dat is zojuist bekend geworden. Net als de voorbije jaren kozen de Zwitsers hun inzending voor het Songfestival via een nationale finale. De Duitstalige omroep SRF kreeg opnieuw de leiding over de selectieprocedure, maar ook de Frans- en Italiaanstalige omroep konden enkele nummers inzenden. Uiteindelijk resulteerde dat in zes kandidaten waaruit vanavond een winnaar werd gekozen: Rykka.

De Zwitserse selectieprocedure bestond uit drie rondes. In eerste instantie kon iedereen zich via internet aanmelden. De Nijmeegse glamrockband Rectum Raiders, de Groningse Ingeborg Oosterhuis en Apeldoorner Reitse Giesbers waagden elk een poging, maar wisten niet tot de tweede ronde door te dringen. ‘Eén van ons is Zwitsers, de rest houdt gewoon van jodelen,’ legden de mannen van Rectum Raiders uit bij De Wereld Draait Door. Helaas heeft het gejodel niet geholpen en moest de tweede ronde in de studio’s in Zürich zonder de Nijmeegse formatie plaatsvinden. In de omroepstudio’s zongen de wel geselecteerde artiesten hun nummer voor een comité. Daaruit werden zes nummers gekozen: drie voor de Duitstalige omroep, twee voor de Franstalige en één act voor de Italiaanse.

Zangeres Rykka komt uit in het eerste deel van de tweede halve finale en is daarmee geen rechtstreekse opponent van Douwe Bob. Vorig jaar kwam Zwitserland in dezelfde halve finale uit, maar zonder succes. In Wenen stelde zangeres Mélanie René met het nummer Time to shine teleur door als allerlaatste te eindigen. Dit met slechts vier punten. Sinds 2004 lukte het Zwitserland slechts vier keer om de finale te halen, met 2005 als hoogtepunt. Toen sleepte Vanilla Ninja – een drieledige meidengroep uit Estland – een achtste plek in de wacht voor de federale republiek.