De 38ste Griekse bijdrage voor het Eurovisie Songfestival heet This is love en wordt gezongen door zangeres Demy. Met het sturen van de 26-jarige zangeres, die in 2012 door televisiezender MTV genomineerd werd voor de prijs van Beste Europese Act, hopen de Grieken de blamage van vorig jaar weg te kunnen poetsen. Toen bleef het land voor het eerst in de geschiedenis van het liedjesfestijn steken in de halve finale.

Veel keuze was er niet tijdens de nationale finale. De Griekse televoters (70%) en een jury bestaande uit Griekse diaspora (30%) konden kiezen uit drie nummers die stuk voor stuk voor Demy bestemd waren. Beide groepen kozen massaal voor This is love. Brein achter de productie is Dimitris Kontopoulos, één van de grootste componisten die het hedendaagse Griekenland rijk is. Zeven keer eerder reisde Kontopoulos af naar het Songfestival. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor Shady lady van Ani Lorak (Oekraïne 2008, tweede plek), This is our night van Sakis Rouvas (Griekenland 2009, zevende plek), Hold me van Farid Mammadov (Azerbeidzjan 2013, tweede plek) en het uitermate succesvolle You are the only one van de Russische superster Sergey Lazarev. Maar niet alleen het productieteam is ijzersterk. Ook Demy zelf heeft haar sporen in de muziekindustrie verdiend. Haar debuutalbum #1 ging als zoete broodjes over de toonbank en onder meer haar singles Mia Zografia en Poses Hiliades Kalokeria groeiden uit tot monsterhits. En vorig jaar nog zong Demy, samen met de rockband RadioAct, de soundtrack voor de allereerste Griekse actiefilm allertijden.

Griekenland neemt sinds 1974 deel aan het Songfestival en wist één keer met de zege aan de haal te gaan: dat was in 2005 toen zangeres Elena Paparizou met My number one menig Europees hart veroverde. Het liedje werd voordat het in de finale meedeed gepromoot in televisieshows door vrijwel heel Europa. Sinds de invoering van de halve finale(s) was Griekenland steevast in de top tien terug te vinden maar de laatste jaren is dat minder vanzelfsprekend geworden. Vanaf 2012 is het de Grieken nog maar één keer gelukt om op zaterdagavond in het linkerrijtje te eindigen. Dat was met Alcohol is free van Koza Mostra en Agathonas Iakovidis. Vooral het lied Utopian land, waarmee de Grieken vorig jaar de vluchtelingencrisis bezongen, kon op weinig waardering rekenen en eindigde op een zestiende plek in de eerste halve finale.