Qua muziekstijl is hij het beste te vergeleken met namen als Sam Smith, Gavin James of Shawn Mendes. Maar als het op de performance aankomt, dan heeft hij tóch iets meer weg van een piepjonge debutant die net voor Manchester United binnen de lijnen is gekomen: hij popelt, oogt een tikkeltje zenuwachtig maar floreert door het gejuich van de op de tribune aanwezige supporters. Dat is Michael Rice in het kort, de twintiger die namens het Verenigd Koninkrijk naar Tel Aviv afreist. Hij zingt daar Bigger than us.  

Liefde
In het radiovriendelijke Bigger than us zingt Rice over een liefde die alomvattend is, een liefde die groter is dan alles en iedereen. ‘Cause I can feel the universe / When I’m feeling you breathe. Het lied bevat een aantal ingrediënten die onder meer terug te horen zijn op het laatste album The thrill of it all van Sam Smith: een wiegend tempo, een gospelachtig koortje en een vocale exercitie die – tegen het einde van de drie minuten – uitmondt in een climax.

Talentenjachten
Een climax waarmee hij het Britse publiek wist te bekoren. Overigens niet voor de eerste keer, want opvallend genoeg lijken talentenjachten op Michael Rice’s lijf geschreven te zijn. Zo won hij begin 2018 All together now, een muziekwedstrijd van BBC One die gepresenteerd werd door onder meer Spice Girls-zangeres Geri Halliwell, en deed hij in 2014 mee aan de Britse versie van The X Factor. Tijdens de auditie, die op de Britse televisie te zien was, werd de toen zestienjarige Michael geïntroduceerd als a chip shop worker uit Hartlepool. ‘I’m working at a chippie,’ antwoordde Rice verlegen in de richting van jurylid Simon Cowell. Om er vervolgens aan toe te voegen dat de schelvis en de mushy peas het meest verkocht worden. Een mooi fragment dat op YouTube zo’n 175.000 keer bekeken is en waarin eveneens te zien is hoe de ontwapende Rice de jury vervolgens wegblaast met een vertolking van Whitney Houstons I look to you. Ver schopte hij het echter niet. Rice strandde in de bootcampfase.

Wafelzaak
Dat Michael niet alleen verlegen is, maar ook een échte familieman, kwam duidelijk naar voren tijdens Eurovision: you decide. Daarin werd verteld dat hij het prijzengeld (50.000 pond) van All together now grotendeels heeft uitgegeven aan het opknappen van de wafelzaak van zijn moeder. Of zijn innemende persoonlijkheid, in combinatie met Bigger than us, straks voldoende is om Europa te bekoren, is uiteraard nog maar de vraag. In ieder geval zal hij de aandacht van de Zweedse commentatoren trekken: één van de mensen achter Bigger than us is namelijk John Lundvik, de man die vorig jaar in Zweden nog het brons pakte. En ook dit jaar doet Lundvik mee aan het Zweedse Melodifestivalen. Ditmaal met Too late for love.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.