De Britse zangeres SuRie gaat dit jaar voor het Verenigd Koninkrijk naar het Eurovisie Songfestival. Dat werd gisteravond bekendgemaakt tijdens Eurovision: You Decide 2018, een spectaculaire live-show vanuit de Brighton Dome. Met het synthipop-nummer Storm willen de Britten zichtbaar een treffende indruk achterlaten op het festival aankomend voorjaar. 

De Brighton Dome en het Eurovisie Songfestival hebben een bijzondere relatie. In 1974 won de legendarische popgroep ABBA met het nummer Waterloo het Songfestival, om vervolgens wereldwijd nog tientallen hits te scoren. Om de avond nóg meer Zweedse sfeer te geven presenteerde Måns Zelmerlöw, winnaar in 2015, de avond samen met Mel Giedroyc. Gisteren liet SuRie zodoende ook zien te kunnen winnen in de historische concertzaal.

SuRie
Annie Lennox look-a-like SuRie zelf blijkt geen onbekende wat betreft de liedjescompetitie. De Britse stond in 2015 als achtergrondzangeres op het podium bij de Belgische Loïc Nottet en was in 2017 musical-director voor het nummer City lights van Blanche.

SuRie (combinatie van haar voornamen Susanna Marie) studeerde af aan The Royal Academy of Music in Londen en zong voor haar plezier in verschillende jazzclubs. Voor het werk toerde ze als backing vocal met artiesten zoals Will Young en Coldplay-frontman Chris Martin. Als kind wilde Susanna het allerliefste balletdanseres worden. Zo kreeg ze de aandoenlijke bijnaam Squidge.

Storm
Met het nummer Storm wil de Britse delegatie een mooi resultaat behalen. Het lied begint rustig met wat zachte pianoakkoorden, maar transformeert binnen een halve minuut in een dansbare meezinger. Een opzienbarende lichtshow maakt de act tot slot af.

Omdat het Verenigd Koninkrijk tot de Big Five behoort, is het al verzekerd van een finaleplaats. Desalniettemin is succes op het Eurovisie Songfestival niet meer vanzelfsprekend voor het land. De laatste keer dat het Verenigd Koninkrijk in de top tien belandde was in 2009, toen het door Andrew Lloyd Webber geschreven nummer It’s my time vijfde werd. De laatste jaren moest het koninkrijk zich tevreden stellen met eindklasseringen in de onderste regionen van de ranglijst. De Britten wonnen het festival vijf keer. De laatste titel was in 1997, toen werden Katrina and the Waves tot winnaars gekroond.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!