Britse televisiekijkers hebben zojuist een duo aangewezen voor het Eurovisie Songfestival: Joe Woolford & Jake Shakeshaft. Zij zingen You’re Not Alone in Stockholm. Voor het eerst sinds 2010 organiseerde het Verenigd Koninkrijk weer een nationale selectie. Zes acts namen het tegen elkaar op, maar Joe & Jake trokken aan het langste eind. Beide zangers namen onlangs nog deel aan The Voice of UK. Joe schopte het tot de halve finale en werd begeleid door Rita Ora en Jake (met will.i.am als coach) nam een paar haltes eerder afscheid.

Het Verenigd Koninkrijk doet al sinds 1957 mee aan het Eurovisie Songfestival en is, als een van de vijf grootste financiers, altijd verzekerd van deelname aan de finale. Vijf keer won het Verenigd Koninkrijk: in 1967 won Sandie Shaw met Puppet on a string, Lulu met Boom bang-a-bang (1969), Save your kisses for me van Brotherhood of Man (1976), Bucks Fizz met Making your mind up (1981) en in 1997 ging het goud naar Katrina & The Waves met Love shine a light.

Vanaf 2000 gaat het met de Britse resultaten bergafwaarts. Waar tussen 1957 en 1999 veertig van de 42 inzendingen de top tien haalden, eindigden sinds de millenniumwisseling veertien van de zestien inzendingen buiten de top tien. Driemaal werd het Verenigd Koninkrijk zelfs op de laatste plaats geparkeerd. De eerste keer gebeurde dat in 2003, met de deelname van het duo Jemini. Het lied Cry baby kreeg geen enkel punt en is daarmee de enige Britse inzending die puntloos is gebleven. Ook in 2008 en 2010 kwamen de Britten niet verder dan de laatste plaats, met respectievelijk Andy Abraham en Josh Dubovie.