Na een maandenlange zoektocht en honderden liedjes beluisterd te hebben, is het de BBC zojuist gelukt om tot een kandidaat voor het Eurovisie Songfestival in Oekraïne te komen. Zangeres Lucie Jones, die in 2010 nog hoge ogen wist te gooien tijdens de Britse versie van The X Factor, verdedigt de kleuren van het Verenigd Koninkrijk met het lied Never Give Up On You. Daarmee valt Lucie Jones de zware taak ten deel om het eiland, voor het eerst sinds jaren, weer naar de linkerkolom van het scorebord te zingen.

De uitslag werd deels bepaald door de televoters thuis en deels door een vakjury die eveneens in de studio aanwezig was om de liedjes van commentaar te voorzien. Meest bekende jurylid was zangeres Sophie-Ellis Bextor die in 2002 met haar single Murder On The Dancefloor tot de grootste popsensaties van het jaar behoorde. Oud-winnaar Alexander Rybak uit Noorwegen nam de pauzeact voor zijn rekening.

Opvallend is dat de Britse bijdrage geschreven is door de Deense zangeres Emmelie de Forest, die in 2013 nog met het Eurovisie-goud aan de haal ging. Of de Deense inmenging ook voor de Britten tot eremetaal leidt, is de vraag. Sinds 2003 is het de Britten namelijk nauwelijks meer gelukt om in de buurt van de beste tien te eindigen. Positieve uitzondering was het jaar 2009 waarin Sugababe-zangeres Jade Ewen een vijfde plek behaalde met het musicalachtige It’s my time gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber. En ook in 2011 viel er aan Britse zijde een klein succes te melden: de mannen van popband Blue eindigde bij de televoters op een vijfde plek. De vakjury was echter niet te spreken over de prestatie van de boyband en verwees de sympathieke mannen naar een tweeëntwintigste plaats. Dat is nog wel twee plekken hoger dan het duo Joe & Jake dat vorig jaar genoegen moest nemen met een vierentwintigste plek.