Tijdens de Zweedse Kampioenschappen Atletiek veroverde hij op het onderdeel estafette al eens een bronzen medaille, en ook componeerde hij de muziek voor het huwelijk van de Zweedse kroonprinses Victoria. En nu mag hij voor Zweden naar het Eurovisie Songfestival. We hebben het over John Lundvik, de man die met een overweldigende overmacht de 59ste editie van Melodifestivalen (de Zweedse Eurovisievoorronde) won. De man die, na afloop van zijn overwinning, de vraag wil je nog iets tegen het Zweedse volk zeggen? beantwoordde met: ‘Denk minder, voel meer.’

Nobel
En dat laatste is precies waar zijn liedje Too late for love over gaat: minder denken, meer voelen. Hé, hoe gaat het eigenlijk met je? / Ik vraag me soms af: denk je ooit nog aan mij? / Zeg, heb ik ongelijk? / Als ik mij afvraag of het nog steeds ‘jij en ik’ zou kunnen zijn? Zomaar een aantal onschuldige vragen waarmee de charismatische John de Zweedse televisiekijkers om z’n vinger wist te winden. Een, overigens, behoorlijk trouwe schare televisiekijkers die tijdens de nationale finale maar liefst 15,7 miljoen keer haar stem uitbracht. Ter vergelijking: het Zweedse bevolkingsregister telde november 2018 zo’n 10,2 miljoen inwoners. Statistieken waar menig omroep enkel van durft te dromen. De opbrengst van alle uitgebrachte stemmen (omgerekend een slordige vier miljoen euro) ging naar Radiohjälpen: een Zweedse hulporganisatie die onder andere geld inzamelt voor Jemen, het land dat momenteel getroffen wordt door een afschuwelijke humanitaire crisis. Zo hebben 22 van de 29 miljoen Jemenieten dringend hulp nodig en verkeren meer dan 400.000 kinderen in acuut levensgevaar.

Visueel hoogstaand
Toch stond de finale van Melodifestivalen niet hoofdzakelijk in het teken van Jemen. De avond werd vooral gedomineerd door het ene na het andere visuele hoogstandje. Zo werd Nano (Chasing rivers), de uiteindelijke nummer zes, tijdens zijn optreden fraai gespiegeld aan een jongere versie van zichzelf en was er deze prachtige uitvoering van Benjamin Ingrosso’s Dance you off, de Zweedse Songfestivalbijdrage van vorig jaar. En dan was er nog Mohombi. Tot ieders grote verbazing dook de naam van de Zweeds-Congolese superster, begin dit jaar, op in het toch al ijzersterke deelnemersveld. Met meerdere wereldhits op zak (Bumpy ride, Dirty situation en I need your love) leek hij met z’n bijdrage Hello de te kloppen kandidaat. Hij eindigde echter vijfde, maar daarmee is zeker niet gezegd dat dit zijn laatste poging was.

Niet één, maar…
Want in Zweden hoor je er als artiest inmiddels niet meer bij als je slechts één Melodifestivalendeelname op je naam hebt staan. Net als voor Mohombi, die in 2005 ook al eens deelnam, was het voor John Lundvik de tweede keer. Vorig jaar gooide Lundvik al hoge ogen met de pianoballade My turn, maar nu was het pas écht raak met het meer funky Too late for love. Een nummer dat rond 1 minuut 50 tot een ware soulplaat transformeert: vanaf dat moment wordt Lundvik bijgestaan door een koortje dat qua power en metier net zo goed de ad libs van Aretha Franklin op een krakende Atlantic-plaat had kunnen begeleiden. Een belangrijk wapenfeit waarmee hij in Tel Aviv gevaarlijk én aanstekelijk voor de dag komt. Overigens zal Lundvik straks niet alleen met een Zweedse, maar ook met een Britse vlag om z’n schouders in de greenroom zitten. Als componist is hij namelijk het brein achter Bigger than us, het lied dat Michael Rice namens Groot-Brittannië ten gehore zal brengen.


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.