Om jou warm te maken voor het nieuwe Eurovisieseizoen deelt Eurostory een aantal tips – artiesten en liedjes uit nationale voorrondes die goed, intrigerend of op een andere manier opvallend zijn. Deze keer: KUUMAA uit Finland, met het liedje Ylivoimainen.

KUUMAA
KUUMAA, opgericht in 2016, is een driekoppige jongensband, en heeft al diverse hits geproduceerd. Twee van de bekendste zijn Oo vielä sekunnin mun (‘O, nog één seconde’) en Tulipalo (‘Brandstichting’).

Heet
Die laatste titel geeft al een en ander weg, want Kuumaa is Fins voor ‘heet’. En Ylivoimainen, de titel van hun nieuwe song? Dat is Fins voor ‘Overmeesterd’. Ook die combinatie klinkt gevaarlijk licht ontvlambaar.

Johannes Brotherus – we nemen maar even aan dat het deze frontman is die zijn hartstocht beschrijft, ook al schreven anderen mee aan het lied – wacht op zijn geliefde. Die zou bij hem terugkomen, dat was beloofd, maar het wachten duurt lang. En terwijl deze frustratie in zijn hoofd speelt, bezoekt hij (althans, in de videoclip) een concert van een band.

Andere band
De clip begint met de opkomst van die andere band. In het gejoel, dat klinkt als een luide ‘Ooooo’, klinken ook de eerste tonen (‘Oo-oo-oo’) van Ylivoimainen. We horen dus niet de band die we zien optreden, want de band die we horen staat tussen het publiek.

Ontsteking
Wat zien we eigenlijk van die andere band op het podium?
Ze hebben hanenkammen (punkrock?), en ze overmeesteren hun muziekinstrumenten op vurige wijze, wat een energie-explosie in de zaal teweegbrengt. En dat is voldoende, want met die hoeveelheid megawatt ontsteekt Johannes’ vurige wens om zijn geliefde bij hem terug te krijgen.

Ik heb besloten je weer te vinden
koste wat het kost.

En dat zijn hartstocht levensgevaarlijk – zo niet dodelijk – wordt, blijkt uit het refrein:

Zelfs een eindeloze snelweg
zal ik helemaal over rennen
als het me bij jou brengt,
Ik klim over hekken
beklim alle trappen
want jij staat boven alles.

Indie
Deze zinnen klinken op een pakkende melodie die daalt en daalt en dan plots omhoog springt op het eind. Treurig met een lichtpunt. Het lied heeft iets weg van indie-bandjes uit pakweg 2007 (denkend aan de Engelse popband Ghosts) die ons vertelden dat we naar buiten moesten gaan, onze kansen moesten grijpen en, als het moeilijk werd, niet los moesten laten.

Het zou zomaar een radiohit kunnen worden.

Benieuwd of KUUMAA de Finse voorronde gaat winnen? Het UMK vindt op 25 februari plaats.