Om jou warm te maken voor het nieuwe Eurovisieseizoen deelt Eurostory een aantal tips – artiesten en liedjes uit nationale voorrondes die goed, intrigerend of op een andere manier opvallend zijn. Deze keer: Benjamin uit Finland, met het lied Hoida mut.

Benjamin (25 jaar, had al grote hits met Naarmuja en GAY) loopt een club binnen met een enorme huidhonger, en de honger wordt vraatzucht als hij die ene jongen ziet.

Het is niet de eerste keer dat jij hier bent,
en het is ook niet de eerste keer dat onze ogen elkaar ontmoeten.
Waag het niet te vertrekken.

Dat zingt Benjamin, in het Fins, want Fins is staccato met puntige t’s, maar  bovenal: Fins is zijn eerste taal, en iets wat gloeit en dampt heeft geen tijd om vertaalslagen te maken.

In de clip loopt Benjamin heel symbolisch een broeikas in. De bloemen spuiten feromonen uit, hij ruikt en likt ze, en hij doet dit op een eighties synthpop-beat, die onverwoestbaar  doorloopt en de hitte nét nét nét bestendig houdt.

Dit is het vangen van een prooi met een fishnet tank top, en zoals een vis glibbert, onderwerpt Benjamin zich aan het lijf van de jongen – ‘Jij bepaalt mijn vorm’, zing hij. Hij is de vis en het net, hij is de jager en de prooi, hij jaagt om de prooi te zijn.

De climax van het lied zit in twee woeste woordjes die in elk refrein terugkomen: ‘Sä tahdot’, ofwel ‘jij wilt’ – Neem me maar zoals JIJ WILT – provocerend naar de luisteraar, die één tel vergeet te ademen, omdat danser Benjamin zich om diens lijf heeft gewurmd.

De titel, Hoida mut, klinkt in het Nederlands een beetje als ‘Hou je mond!’ maar is Fins voor ‘Zorg voor mij.’ Eigenlijk passen ze prima in één zin.

Benieuwd hoe deze broeiende dancepoptrack zich vertaalt naar de live performance?

De Finse voorronde UMK 2023 vindt plaats op zaterdag 25 februari 2023.