BBC-presentator Terry Wogan is gisteren op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De Ierse presentator werkte vanaf 1969 bij de BBC. Grote bekendheid verwierf hij met name door zijn rol als commentator bij het Eurovisie Songfestival. Volgens de Britse premier David Cameron heeft Groot-Brittannië een groot talent verloren. ‘Iemand van wie miljoenen het gevoel hadden dat hij hun eigen speciale vriend was. Ik groeide op met hem op de radio en op tv. Ik moest altijd lachen om zijn charme en humor,’ aldus Cameron.

Wogan begon zijn carrière op de Ierse radio in een tijd dat televisie nog in zwart-wit uitzond. In korte tijd groeide hij uit tot de beste Engelse radiopresentator sinds het bestaan van de microfoon. Bijna veertig jaar lang presenteerde hij een ochtendprogramma op Radio 2 waar ruim acht miljoen mensen naar luisterden onder wie Margaret Thatcher en Koningin Elisabeth. Op televisie werd hij het gezicht van programma’s als Children in Need, de spelshow Blankety Blank, Come Dancing en van 1971 tot 2008 voorzag hij, namens de BBC, het Eurovisie Songfestival van commentaar. In 1998 presenteerde hij samen met Ulrika Jonsson het Eurovisie Songfestival in Birmingham.

De stijl waarop Terry Wogan het Eurovisie Songfestival versloeg was kenmerkend: vol humor. Ook maakte Wogan met grote regelmaat de tongen los. In 2001 noemde Wogan de Deense presentatoren Søren Pilmark en Natasja Crone Back ‘Doctor Death and the Tooth Fairy’ en tijdens de puntentelling van 2006 noemde hij Paul de Leeuw een ‘eejit’ (vrij vertaald = idioot, imbeciel). Toen de Britse kandidaat Andy Abraham in 2008 op een allerlaatste plek eindigde, wist Wogan zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken te schuiven. ‘Abraham gave, I think, the performance of his life with a song that certainly deserved far more points than it got when you look at the points that Spain got, that Bosnia-Herzegovina got – some really ridiculous songs.’

Binnenkort verschijnt er op deze website een recensie van een boek met daarin verzamelde columns van Terry Wogan. Houd de boekbesprekingen goed in de gaten!