Stig Rästa. Dat is de naam die al heel wat jaren de Estse deelname aan het Eurovisie Songfestival beheerst. Hij schreef diverse voorrondeliedjes, zong in 2015 voor Estland samen met Elina Born het liedje Goodbye to yesterday – zevende plek! -, schreef daarna, in 2016, Jüri Pootsmanns Play en is nu opnieuw songwriter. Voor de Zweedse artiest Victor Crone, die voor Estland aan zal treden met Storm.

Superfinale
De Esten kiezen getrapt: na twee halve finales en een finale met twaalf liedjes werd er vanavond een ‘superfinale’ bereikt. Daarin stemden de jury’s niet meer mee en had alleen het publiek het voor het zeggen. Drie jonge zangers bleven over, STEFAN (Without you) werd derde, Uku Suviste (Pretty little liar) tweede, en zoals gezegd: Victor Crone won.

Victor Crone
Hij spreekt geen Ests en kon dus na zijn winst alleen maar in het Engels stamelen: ‘This is the biggest moment of my life’. Crone komt uit Zweden, deed daar al eerder mee aan een Eurovisievoorronde (2015, in duet met Behrang Miri, Det rår vi inte för), maar is de laatste jaren vaak in Estland, omdat hij samenwerkt met Estse componisten en songs schrijft voor zichzelf en anderen. ‘Ik heb hier veel vrienden gemaakt,’ zei hij, ‘ik hoop maar dat het niet alleen vanwege dit festival is.’

Storm
Het liedje vertelt over een heftige gebeurtenis die in het leven van de ik-persoon: A storm like this can break a man like this. Maar er is troost: When it all calms down, we’ll be safe and sound. Of toch niet? De laatste zin van de tekst is: But I might, I might be all wrong…

Estland
De Esten doen het half-goed, de laatste tien jaar. De finale werd ongeveer even vaak wel als niet bereikt. Vorig jaar was er een top-tien-notering, Elina Nechayeva werd achtste, met haar La forza. Dat gaat Victor Crone proberen te evenaren, dit jaar – of te verbeteren.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.