Vanavond, 3 juli 2021, spelen de Oekraïense mannen in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap voetbal tegen Engeland. Nooit eerder kwam het land zo ver op een EK. Ook niet toen ze het EK zelf organiseerden, samen met Polen in 2012. Bij dat toernooi was een bijzondere muzikale rol weggelegd… voor een Songfestivalwinnaar.

Ruslana!
Zelfs als ze winnen vanavond, is het succes van Oekraïne op het Eurovisie Songfestival nog steeds iets waar het nationale voetbalelftal alleen maar van kan dromen. Na een veertiende plaats bij het debuut in 2003, volgde meteen het jaar erna Eurovisiewinst! Nooit miste Oekraïne (de succesvolste Eurovisiedeelnemer van allemaal) de finale, vaak was er een top 10-notering, twee keer een tweede plaats, en twee keer de eindoverwining. Maar die eerste keer winst blijft mythisch. Verantwoordelijke: zangeres Ruslana. Sindsdien een Oekraïens fenomeen, en acht jaar na haar overwinning is er opnieuw een lied waarmee ze het land samenbrengt… over voetbal!

Toedracht
Het is 2012, en samen met Polen is Oekraïne gastland van het EK voetbal. Elk eindtoernooi krijgt van de UEFA of de FIFA een officieel lied toegewezen – of soms meerdere. Sommige van die anthems worden grote wereldwijde hits, zoals Força van Nelly Furtado (EK 2004), Shakira’s Waka Waka (WK 2010), en hét lied van Euro 2020, de samenwerking tussen Martin Garrix en Bono & The Edge, is aan de vooravond van de kwartfinales al bijna dertig miljoen keer gestreamd. Niet onbelangrijk dus!

Eurohit
Maar de Polen en Oekraïners zijn in 2012 niet blij met de keuze van UEFA voor ‘hun’ toernooi: de Duitse zangeres Oceana en de Italiaanse groep Il Divo (tevens Eurovisie-inzending voor Italië in 2015). Waarom niet iets uit hun eigen regio? Oekraïense radiozender Hit FM start een paar maanden voor het EK dan maar een eigen contest voor de beste ónofficiële Euro 2012-hymne: Eurohit – a song for the country, pride in the history. Iedereen mag deelnemen, zolang de nummers maar in het Oekraïens, Pools of Russisch zijn geschreven. En Ruslana, Oekraïens Eurovisietrots, doet mee!

Kom op, spelen!
De titel van haar inzending: Davaj Graj (Ogo! Ogo!). Het best vertaald als: ‘Kom op, spelen! (wow! wow!)’. En ja, wat de titel al doet vermoeden, bevestigt de rest van de tekst: dit is geen diepzinnige hymne, maar een onvervalste danskneiter. Oké, dan toch even in het kort de inhoud van het nummer: de klok tikt, we hebben niet lang de tijd, maar als we samen spelen, kunnen we winnen! En heel, heel veel herhalingen van die ene aansporing: kom op, kom op, spelen, spelen, wow, wow!

Stadion
Davaj Graj wordt opgepikt door alle radiostations en groeit al snel uit tot een enorme hit in Polen en Oekraïne. De EK-organisatie ontgaat dit ook niet, en tijdens de opening van de speciaal voor het EK gebouwde Lviv Arena in oktober 2011 mag Ruslana haar hit voor een vol stadion laten horen.

Ogo!
En daar blijft het niet bij: voor en tijdens de EK-weken toert de zangeres dwars door de twee gastlanden met haar OGO Show: openluchtoptredens waarbij ze niet alleen zangeres is, maar de lead dancer die haar publiek de bewegingen van haar ‘wild dances’ aanleert. Op verzoek van de organisatie verlengt ze haar tour tot fan-optredens tijdens het EK, en natuurlijk klinkt dan elke avond ook haar Davaj Graj door de Poolse en Oekraïense straten. Kom op, mag je die onofficiële EK-megahit dan toch niet een béétje officieel noemen?

PS: O ja, en wie na het EK die sportzomer van 2012 ook nog de Olympische Spelen bingewatchte, kon Ruslana nóg een keer voorbij horen komen. De Amerikaanse turnster Jordyn Wieber gebruikte het nummer namelijk als soundtrack voor haar winnende vloeronderdeel. Zo werd Wild dances voor de tweede keer een beetje kampioen.