Je oud voelen is: niet weten wat ‘sksksk and I oop’ betekent; je afvragen waarom de schappen vol liggen met slijm; niet eens een poging doen om The Floss te leren dansen. De Litouwse band The Roop mag op papier dan niet meer de jongste zijn, maar blaast met On Fire nieuw leven in het motto ‘je bent zo oud als je je voelt.’

En daarom zien we leadzanger Vaidotas Valiukevičius en zijn twee dansers de gekste moves uitvoeren. Op de aanstekelijke indiesong On fire waarin Valiukevičius met een glimlach zingt They told me maybe I’m too old / but there’s fire in my soul. Over de betekenis achter het lied vertelt de 39-jarige zanger het volgende: ‘Het gaat over iets dat ik een tijdje in me meedroeg en om me heen waarnam. Het gaat over jezelf te snel afschrijven. We onderschatten onszelf te vaak. We denken dat we niet voldoen aan bepaalde standaarden of dat we oninteressant zijn, te jong, te oud.’

Woordeloos refrein
De aanloop naar het refrein kent een smeulende opbouw: The heat is getting higher / I feel that I’m on fire / The world is my desire / I feel that I’m on fire. Maar belangrijker dan de tekst is de nogal opvallende choreografie die in het woordeloze refrein de hoofdrol speelt. De dansers steken hun handen achter hun hoofd, lichaamsdelen worden alle kanten opgegooid, en naast The Floss verwijzen de dansmoves ook naar die andere memedans, die van de cybergoths.

Epic Sax Guy
On Fire is dus een knipoog naar de eeuwige jeugd en verwijst tegelijkertijd naar de zogenoemde memecultuur – een eigen wereldje vol grappige afbeeldingen en filmpjes die vooral via internetfora worden gedeeld, aangepast en verspreid. Het is overigens niet de eerste keer dat het Songfestival in aanraking komt met de wereld van memes. In 2010 werd de inzending van Moldavië (Run Away van SunStroke Project) een wereldwijde hit als meme: saxofonist Sergey werd als “Epic Sax Guy” wereldberoemd in memevorm. Of de dansmoves van The Roop genoeg zijn om de weg naar memesterrendom te plaveien, moet nog blijken.

The Roop is on fire
The Roop bestaat dus uit zanger Vaidotas Valiukevičius, drummer Robertas Baranauskas en gitarist Dekens Banišauskas. De band werd in 2014 opgericht, heeft twee albums op haar naam staan en deed in 2018 al een keer eerder mee aan de Litouwse voorronde, met het nummer Yes, I do, maar werd dat jaar derde en kwalificeerde zich dus niet voor het Songfestival.

Litouwen
Litouwen doet sinds 1994 mee, maar heeft nog nooit gewonnen. De eerste inzending, Lopsine mylima, van Ovidijus Vysniauskas kreeg destijds nul punten waardoor het land zo ontmoedigd was dat ze pas in 1999 weer mee wilde doen. Het (tot nog toe) grootste succes is een zesde plaats voor de groep LT United, die in 2006 een gooi naar de winst deed met het ironische, én inmiddels iconische, We are the winners (of Eurovision).


Meer weten over de andere inzendingen van 2020? Klik hier