Zaterdagavond 11 maart betekende voor Litouwen een einde aan de lange reeks ‘Eurovizija 2017 Nationalne Atranka.’ Eurovizija vormt de nationale Litouwse selectie voor het Eurovisie Songfestival. Bij het binnendruppelen van de resultaten werd al snel duidelijk dat het een strijd zou worden tussen de band Fusedmarc, Aiste Pylevilyte en Kotryna Juodzeviciute. Uiteindelijk kwam Fusedmarc met Rain of Revolution als winnaar uit de bus.

Maar liefst tien liveshows had men er in Litouwen voor nodig om tot een inzending voor het Songfestival te komen en ook tijdens de finale werd er de tijd voor uitgetrokken. Zo werd de show geopend met een optreden van Donny Montell, die onder andere zijn nummer I’ve been waiting for this night (2016, negende plek) ten gehore bracht, en duurde het vervolgens nog een half uur voordat de eerste deelnemer op het podium terug te zien was. De band Fusedmarc, die uit Vilnius afkomstig is en bekendstaat om z’n alternatieve elektromuziek, moest als vierde op. De leadzangeres droeg een grote rode jurk met daaronder zwarte laarzen en had het haar in een knot gebonden. Eén van de intervalacts werd verzorgd door SunStroke Project, een Moldavische popgroep die dit jaar met Hey Mamma! naar het Songfestival afreist.

De laatste jaren is er voor Litouwen een stijgende lijn zichtbaar en scoort het Litouwen steeds beter op het Songfestival. In 2015 lag er voor This time van Monika Linkytė & Vaidas Baumila een 18de plek weggelegd en was er vorig jaar dus succes voor Donny Montell. Dat laat echter niet onverlet dat Litouwen – tot nog toe – de enige Baltische staat is die nog nooit het Songfestival heeft gewonnen. Het voorlopig beste Litouwse resultaat dateert alweer van 2006. Toen behaalde LT United met We Are The Winners een zesde plaats. Zal Fusedmarc het resultaat van LT United op z’n minst evenaren? We weten het donderdagavond 11 mei.