Nicky Byrne, zanger van boyband Westlife, vertegenwoordigt Ierland op het Eurovisie Songfestival 2016. Dat doet hij met het lied Sunlight. Dat maakte de Ierse omroep op 13 januari bekend. In tegenstelling tot de voorgaande jaren was er geen voorronde in een speciale uitzending van de Ierse talkshow The Late Late Show, maar werd Nicky Byrne intern aangewezen. Kan de Westlife-zanger het tij keren voor Ierland?

Eén ding is zeker: met Nicky Byrne stuurt Ierland een brok ervaring naar het Songfestival. Als lid van de boyband Westlife scoorde Byrne maar liefst 14 nummer-één-hits in het Verenigd Koninkrijk. Samen met Elvis Presley en Cliff Richard wordt Westlife in het Verenigd Koninkrijk dan ook tot de bestverkopende sterren allertijden gerekend. Hoewel er wereldwijd maar liefst vijftig miljoen platen van Westlife over de toonbank rolden, besloot de formatie in oktober 2011 het podium definitief vaarwel te zeggen. Voor Nicky Byrne moet het Songfestival een daverende comeback inluiden. Tot nog toe zijn de reacties op Sunlight wisselend. De Britse krant The Guardian denkt dat Byrne Ierland weer eens naar de finale kan zingen. Hoewel het lied niet de vonk van recente winnaars in zich heeft. De BBC vraagt zich af of deze ‘sterke, krachtige popsong’ genoeg in zich heeft om landen als Zweden en Rusland te verslaan.

Met een finaleplek zal men in Ierland sowieso tevreden zijn. Hoewel Ierland qua aantal overwinningen veruit het succesvolste land in de geschiedenis van het Songfestival is, wil het de laatste jaren niet meer lukken om een goede notering in de wacht te slepen. In 2011 scoorde de hyperactieve tweeling Jedward nog een top-tien-notering voor Ierland, maar de laatste jaren vallen de resultaten erg tegen. Zo ook vorig jaar. Toen strandde zangeres Molly Sterling in de halve finale met het lied Playing with numbers.