Twee jaar lang was Jeangu Macrooy onze Nederlandse Eurovisiedeelnemer, en je zou denken dat een artiest, als zo’n festivalstorm voorbij is, even moet herstellen van alle wervelingen. Maar in plaats van uitgebreid uitrusten begon Jeangu… een nieuw album te schrijven. Vorige week hoorden we daarvan het eerste resultaat.

Dagboek
Over een tijdje een hele plaat dus, maar nu eerst A little greener, een song met een popbodem, flink wat soulsaus en zelfs een beetje discodip.
Als je artiesten die hun eigen teksten schrijven volgt is het lezen van songteksten soms een beetje als het lezen van een dagboek. Bij Jeangu Macrooy groeiden we mee na een tijd van blues in de tekst van Grow, we voelden we de trots om het door voorouders opgebrachte erfgoed, en beleefden een bekrachtiging van iedereen die een strijd te voeren heeft in Birth of a new age, en nu is er dus, na twee jaar, een nieuwe eerste zin in een nieuwe dagboekaflevering.

Liefde
Die eerste zin luidt: ‘Forever is a long time, my dear’. Even denken we: wordt hier aangegeven dat een liefdesrelatie nu wel erg lang duurt en dat het tijd is om in een andere tuin te gaan kijken? Maar dan zingt Jeangu verderop: ‘Sometimes it’s hard to believe you’d wanna spend your days with me.’ Waardoor we weten dat dit geen break-upsong wordt.
Luisteren we nog langer door, dan blijkt de liefdevolle boodschap vooral: ‘Natuurlijk zijn er overal verleidingen, maar ik blijf heus mijn best doen om dat wat wij samen in knop hebben gebracht verder te laten bloeien.’

Bloemen
Shaffy en Lists ‘Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvels‘ wordt weerspiegeld in de zin ‘The grass will always look a little greener on the other side.’ En daar hint featuring artist Pete Philly (die met Pieter Perquin als Pete Philly & Perquisite een zeer succesvol hiphopduo vormde tussen de jaren 2003 en 2009) ook op in zijn bijdrage. We horen daarin zowel een liefdesverklaring, alsook de eindzin: ‘We continue to grow and heal’.
En dan is er de clip, opnieuw van de hand van Kevin Osepa is, net als bij de video van Birth of a new age. Kijk eens naar al dat bloesemen! In een visueel feest van mode, erotiek en film zien we sexy kleding, sexy bloemen, sexy jongens en een bijzonder optreden van paaldanser Kevin Gumbs.

Bloei
A little greener toont als geheel dan ook een lichte, vrije Jeangu Macrooy, een zanger en schrijver die zijn eigen belofte, in ons laatste interview gedaan (zie hiernaast), gestand doet. Daarin zei hij: ‘Alles is in ontwikkeling’. Met zijn eerste na-eurovisiële song voegt hij daar nog een andere zin aan toe: ‘En alles staat in bloei’.