Haat zal zegevieren / geluk zal eindigen / want alles is een illusie / een verraderlijk luchtkasteel. Het zijn zomaar vier, weinig opbeurende zinnen uit Hatrið mun sigra, de IJslandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Het lied zal in Tel Aviv gezongen worden door Hatari, een performance art-groep uit Reykjavík die met maar één doel in het leven is geroepen: het uitroeien van het kapitalisme. Een vernietiging die Hatari op eigenzinnige wijze probeert in te luiden: door deathmetal te combineren met underground techno én BDSM-outfits. Eén ding is zeker, IJsland verveelt geen moment.

Netanyahu
En die verveling zal straks, in Tel Aviv, ook zeker niet toeslaan. Want de driekoppige formatie probeert bijvoorbeeld nu al z’n tanden te zetten in de huid van Benjamin Netanyahu, de man die sinds 2009 premier is van Israël. In een YouTube-filmpje lazen twee woordvoerders van de band namelijk een verklaring voor waarin duidelijk wordt dat de groep Netanyahu uitdaagt voor een potje worstelen. Mocht Netanyahu winnen, dan krijgt Israël politieke en economische zeggenschap over de Westmaneilanden – een groepje eilanden zo’n 11 km voor de zuidwestkust van IJsland. Mocht Hatari winnen, dan wil de band een liberale BDSM-gemeenschap creëren die volledig zeggenschap krijgt over de Israëlische grens.

https://www.instagram.com/p/Bt01gOJgYY-/


Ernst

Het is een statement dat met ironie doordrenkt is, maar tegelijkertijd een serieuze afdronk kent. En laat dat nu nét het handelsmerk van Hatari zijn. ‘Want,’ verklaarde Hatari onlangs tegenover de IJslandse nieuwssite Vísir.is, ‘wij willen de dagelijkse routine blootleggen en vernietigen, het is gewoon oplichterij.’ Een ernstige boodschap die straks op excentrieke wijze voor het voetlicht wordt gebracht. Mocht Hatari het optreden van tijdens de nationale finale als uitgangspunt nemen, dan krijgt de kijker zanger Klemens Hannigan voorgeschoteld die er, gehuld in iets wat op een legeruniform lijkt, hevig op los grunt (een in de Metalscene populaire zangtechniek). Zijn zang wordt afgewisseld door het hoge, meer elegante stemgeluid van Matthias Haraldsson die vooral het BDSM-deel voor z’n rekening neemt: een seksuele voorkeur die verschillende vormen van sadomasochisme met zich meebrengt.

Mierzoet
En dan is er nog de videoclip die als uitgangspunt gebruikt kan worden. Een clip waarin zanger Klemens in een met bloed besmeurde draagstoel door de IJslandse sneeuw gedragen wordt terwijl hij De feestvreugde was ongeremd / de kater is eindeloos / het leven is zinloos / de leegte zal ons allemaal krijgen zingt. En tóch… toch zijn de mannen van Hatari niet enkel zwartgallig, masochistisch of politiek geëngageerd. Zo lieten zij, tijdens de nationale finale, eveneens zien dol te zijn op taartbakken. En dan het liefst op een basisschool in Reykjavik, omringd door kinderen tussen de acht en tien jaar. Het leverde mierzoete beelden op.

Ari
Toch hoopt Hatari in Tel Aviv de gepolijste versie van de samenleving aan diggelen te slaan. En dat dus met zinnen als: Haat zal zegevieren / Europa zal afbrokkelen. Een keuze van IJsland die op z’n minst opmerkelijk te noemen is. Zeker als je beseft dat het eiland vorig jaar nog zanger Ari stuurde. Ari die zong dat iedere taal een woord voor liefde en voor schuld kent. En dat alle mensen, ondanks tal van verschillen, diep van binnen hetzelfde zijn. Maar ja, Ari werd dan ook laatste.


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.