In IJsland heeft torenhoge favoriet Greta Salóme Stefánsdóttir de verwachtingen waargemaakt. Met het lied Hear them calling versloeg zij in de superfinale Alda Dís Arnardóttir en won daarmee Söngvakeppnin 2016 – de nationale finale van IJsland. Het winnende Hear them calling was niet het enige ijzer dat de zangeres in het vuur had. Als componist was zij ook verantwoordelijk voor het lied Á ný van Elísabet Ormslev dat de superfinale niet wist te halen.

Greta Salóme viel niet alleen muzikaal op. Met de choreografie die bij haar lied hoorde, maakte zij veel indruk. Met behulp van schaduwen creëerde zij op het podium een mysterieuze sfeer en pakte zij de IJslandse televisiekijker in. Of NEC-doelman Hannes Halldórsson – net als op het Eurovisie Songfestival van 2012 – het optreden van Greta Salóme heeft geregisseerd, is niet bekend. Mocht hij het wel hebben gedaan, dan heeft hij goed gekeken naar de optredens van eerdere winnaars als Loreen en Måns Zelmerlöw. In 2012 sleepte Greta Salóme samen met zanger Jónsi al eens een twintigste plek in de wacht.

Tijdens de nationale finale werd stilgestaan bij ‘dertig jaar IJsland op het Eurovisie Songfestival’. Naar eigen zeggen kon IJsland niet eerder deelnemen, omdat het vóór 1986 nog niet over de nodige kennis beschikte om bij een eventuele zege het festival te organiseren. Sinds het debuut in 1986 heeft IJsland vijf keer een top-tien-notering behaald. Twee keer ging het land met het zilver aan de haal: in 1999 met All out of luck van zangeres Selma en in 2009 met Is it true? van Yohanna. Vorig jaar werd het land vertegenwoordigd door de piepjonge María Ólafsdóttir. In de tweede halve finale eindigde zij op een vijftiende plaats.