De titel van het lied dwong het misschien al een beetje af: Our choice werd afgelopen zaterdag de keuze van het Eurovisiegekke IJsland. Het is een bijna religieuze ballad, een pleidooi voor de keuze om voor elkaar te zorgen, gezongen door een pas negentienjarige jongen. Ari Ólafsson gaat IJsland vertegenwoordigen in Lissabon.

Superfinale
Het was een spannende avond in de Laugardalshöll Arena in Reykjavik. 5500 mensen in de zaal zelf, en een veelvoud daarvan achter de televisie thuis, zagen hoe zes acts de finale begonnen. Na een gedeelde keuze van het publiek en een vakjury stoomde Ari Ólafsson door naar de superfinale, met nog maar één opponent: Dagur Sigurðsson met het lied Í stormi (In een storm). Wie de winnaar moest worden, was niet meer aan de vakjury: de stem van het IJslandse publiek gold als enige, en dat publiek koos voor Ari en zijn boodschap van hoop.

Vakjury
De internationale vakjury mocht er trouwens wezen: de drie meest in het oog springende juryleden waren Emmelie de Forest (winnaar voor Denemarken in 2013), Robin Bengtsson (vijfde in 2017 met I can’t go on), en Svala, de IJslandse deelnemer van vorig jaar, die met hoge verwachtingen naar Kiev ging, maar met Paper geen finaleplaats wist te bemachtigen. Alle drie traden ook nog op, wat al met al een spetterend Söngvakeppnin 2018 opleverde.

Nu zelf
Onbekend is Ari Ólafsson al een tijdje niet meer in IJsland. Zijn zangtalent werd al vroeg opgemerkt; op zijn elfde speelde hij de hoofdrol in de musical Oliver! van het nationale theater. IJslands Eurovisie-‘veteraan’ Selma ontdekte hem en bracht hem naar de grotere podia in en om IJsland. In 2015 maakte Ari als zeventienjarige zanger indruk met zijn deelname aan The Voice. Vorig jaar was hij al te horen op Söngvakeppnin, het IJslandse songfestival. Toen als achtergrondzanger, nu dus zelf op het podium.

Mierzoet en bitter
Our choice is geschreven door Thorunn Clausen, die ook is terug te horen in het lied: ze speelt piano en doet de achtergrondzang. Clausen schreef eerder Coming home, waarmee Sjonni’s Friends in 2011 twintigste werden op het Eurovisie Songfestival. De tekst van Our choice heeft op het eerste gezicht een strekking die we wel kennen van meer Eurovisieliedjes: het hopen op harmonie, op liefde, op een betere wereld. Maar een wrange ondertoon is in sommige zinnen ook te vinden. In every single language / There’s a word for love and for blame / Different voices, cultures, and people, and places / Inside we’re all the same. En even later: We’ve only got each other now / Don’t walk away and play pretend / It might as well be you / Who’s suffering tonight. Alsof het lied wil zeggen: denk niet dat het brengen van deze boodschap alleen maar mierzoet is, het is ook bittere noodzaak.

Kijkcijfers
IJsland doet dit jaar voor de eenendertigste keer mee met het Eurovisie Songfestival. Sinds hun eerste deelname, in 1986, wisten de IJslanders vijf keer de top-tien te halen, twee maal zelfs een tweede plek. Tot winst kwam het tot nu toe nog nooit, en de laatste drie jaar waren voor IJsland teleurstellend: María Ólafsdóttir (2015), Greta Salóme (2016) en Svala (vorig jaar) bleven alle drie in de halve finale steken. Gaat Ari Ólafsson hier verandering in brengen? De IJslanders hopen het, en zullen massaal voor de tv zitten tijdens de eerste halve finale op 8 mei. Hoe massaal, dat blijkt de afgelopen jaren uit kijkcijferonderzoek. In 2016 brak IJsland alle Europese records: op de avond van de Eurovisie-finale had meer dan 95% van de tv-kijkers in IJsland het Songfestival aan staan. En dat terwijl ze zelf niet eens in die finale stonden…


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!