Net als vele andere landen koos IJsland op zaterdagavond 11 maart de kandidaat voor Songfestival van 2017. De show Söngvakeppnin werd gewonnen door Svala Björgsvinsdóttir met het nummer Paper. Zij liet daarmee vijf andere kandidaten achter zich. In de superfinale, bestaande uit de (volgens het publiek) twee beste liedjes, nam zij het op tegen Dadi Freyr Pétursson met het nummer Is This Love?.

In aanloop naar de finale vonden er twee halve finales plaats. Daarin mochten de kandidaten enkel in de IJslandse taal zingen. In de finale was het aan de artiesten zelf om de keuze te maken: Engels of IJslands. Gedurende de avond mondde de show uit in een nek-aan-nek race tussen Svala en Dadi. Tijdens het optreden van zangeres Svala, die in het wit gekleed ging en gouden oorbellen droeg, werd er veel gewerkt met paarse en blauwe laserstralen. De trofee ontving Svala uit handen van zangeres Greta Salomé die in 2012 en 2016 al eens voor IJsland op het Songfestival uitkwam. In 2012 werd zij twintigste uit zesentwintig deelnemers (Never Forget) en vorig jaar strandde zij met Hear them calling in de eerste halve finale.

Dit jaar doet IJsland voor de dertigste keer mee maar nog nooit kwam het tot een zege. Wel eindigde het eiland twee keer tweede: in 1999 en 2009. Aan Svala de eervolle taak om daar verandering in te brengen. Daarvoor moet ze eerst nog wel de halve finale van dinsdagavond 9 mei zien te overleven.