In tijden van Eurovisieheimwee en behoefte aan afleiding zijn er gelukkig her en der fijne Songfestivalalternatieven voorhanden. Eurostory tipt de leukste. Vandaag: een boeiende Vlaamse podcast.
Elf
Elf gesprekken hielden ze, Jonathan en Jasper, twee van de jongens achter de succesvolle website songfestival.be. Ze spraken met evenzovele Vlaamse oud-deelnemers en maakten er de podcast Eurovisite van.
Stramien
Wie een van de uitzendingen aanklikt hoort eerst een relevante quote van de geïnterviewde artiest, en daarna een vrolijk stampende versie van de Eurovisietune. Wat volgt is dan een gesprek van rond de veertig minuten (soms wat langer) waarin door Jonathan en Jasper gevraagd wordt
naar de jaren vóór de Eurovisiedeelname,
naar de voorronde,
naar de keuze voor het lied, de act en de kleding,
naar de momenten vóór het internationale optreden,
naar de ervaringen tijdens de puntentelling,
naar de emoties erna
en naar hoe het nu met de artiest gaat.
Nieuwe details
Dat stramien is een goed houvast. De makers geven de geïnterviewde ruimte, maar sturen bij waar nodig. Het is in alle gevallen plezierig de échte inside-verhalen te horen, want blijkbaar wekken de songfestival-be’ers zoveel vertrouwen dat we meer dan eens écht nieuwe details te horen krijgen.
Wie?
De elf geïnterviewden: (klik op de naam van de artiest om de podcast te vinden)
Jacques Raymond (1963 met Waarom en 1971, als invaller, met Goeiemorgen, morgen)
Nicole en Hugo (1971, met Goeiemorgen, morgen en 1973 met Baby, baby)
Stella Maessen (1977, in de groep Dream Express met A million in 1, 2, 3 en 1982 met Si tu aimes ma musique, overigens ook in 1970 voor Nederland in de groep Hearts of Soul met Waterman)
Micha Marah (1979, met Hey Nana)
Emly Starr (1981, met Samson)
Linda Lepomme (1985, met Laat me nu gaan)
Lisa Del Bo (1996, met Liefde is een kaartspel)
Vanessa Chinitor (1999, met Like the wind)
Xandee (2004, met 1 Life, zie hiernaast)
Ishtar (2008, met O julissi)
Tom Dice (2010, met Me and my guitar).
Hoogtepunten
Alle gesprekken zijn interessant, maar hoogtepunten zijn wat ons betreft
de aflevering met Tom Dice (die ons meeneemt naar de geheime besprekingen bij de omroep over welk lied er gekozen zou worden),
die met Linda Lepomme (die laatste werd, het Songfestival als voetnoot in haar carrière beschouwt en daar zowel heel welluidend als heel geamuseerd over vertelt),
met Xandee (die openhartig vertelt over de minder fijne kanten van een Eurovisiedeelname)
en die met de aanstekelijke Nicole & Hugo (die in 1971 zouden gaan, maar vlak voor de datum moesten afhaken vanwege de ziekte die Nicole opgelopen had – let op hoe de interviewers mooi doorvragen).
Conclusie: zoek Eurovisite op in Spotify of via de links hierboven – en doe je oortjes in voor uren Vlaamse Eurovisie Van Binnenuit. (En er komt volgend jaar een tweede seizoen!).