EUROVISIEQUIZ! Het Eurovisie Songfestival 2020 is afgelast, maar de verhalen die het Songfestival in de loop van de jaren bracht, leven door! Daarom stellen Dave Boomkens een Jelmer Soes in de week voorafgaand naar het alternatieve Songfestival-evenement elke middag een quizvraag, en elke avond volgt het antwoord.

Geen standaard Eurovisievragen, maar doordenkers, vaak over de bijzondere verhalen áchter de Songfestival-acts. Al die verhalen vind je in de Eurovisie-encyclopedie die Dave en Jelmer met hun Eurostory-collega Edward van de Vendel schreven en uitbrachten bij Querido. Deelnemers aan de quiz maken kans op een exemplaar van dit boek; Querido geeft er elke (halve)finaledag een weg.

Bekijk de quizvragen en -antwoorden hier, of volg ons op Facebook, Twitter, Instagram of YouTube! En lees hier meer informatie over ‘Het Eurovisie Songfestival: alle jaren, alle liedjes, alle verhalen.


Hieronder Vraag 1:

We hadden gelijk, zelfs de verstokte Eurovisie-kenners vonden dit geen eitje. We kregen desondanks veel reacties binnen! Mensen met het goede antwoord dingen mee voor de Songfestival-encyclopedie, morgen wordt de eerste door Querido verloot. En nu: het goede antwoord op Vraag 1, voorgelezen door Dave. Morgen een nieuwe Eurovisiequizvraag!

De tweede vraag van onze Eurovisiequiz gaat over een bijzonder Zweeds liedje in 1966. Laat je antwoord achter in de comments onder het filmpje op YouTube. Na het antwoord op Vraag 2 verloot Querido een exemplaar van onze Eurovisie-encyclopedie

En hier het antwoord op Vraag 2:

Een nieuwe Eurovisiequizvraag voor de woensdag. Een ode aan de nummers twee die zo vaak worden vergeten…

En het antwoord op Vraag 3. Ook dit verhaal lees je in onze encyclopedie, uitgegeven door Querido: Het Eurovisie Songfestival: alle jaren, alle liedjes, alle verhalen.

Donderdag, de dag waarop eigenlijk de tweede halve finale had moeten plaatsvinden in Ahoy! De vierde vraag gaat over een succesvolle halve finalist uit 2007:

Het was geen gemakkelijke vraag, maar gelukkig waren er goede inzendingen. Hier het antwoord, voorgelezen uit de Eurovisie-encyclopedie:

De vijfde vraag komt van Jelmer, en gaat over het meest romantische lied van het Songfestival van 1998:

Geen makkelijke vraag, en er kwamen dan ook veel verschillende reacties op. Maar slechts een antwoord is het goede. Dave leest voor:

De laatste vraag van deze week, op de dag die eigenlijk de ‘finaledag’ had moeten zijn:

En hier het antwoord (met de moeilijkst uitspreekbare naam van deze week):