In verband met de COVID-19-pandemie wordt het Eurovisie Songfestival verplaatst naar volgend jaar. Het is de meest dramatische maatregel die de European Broadcasting Union ooit, samen met de verantwoordelijken van het organiserende land, heeft moeten nemen.

Wij van Eurostory willen vooral onze waardering uitspreken voor eindverantwoordelijke Sietse Bakker, voor Gerben Bakker en alle anderen die aan de show werkten, voor Cornald Maas, voor burgemeester Aboutaleb van de stad Rotterdam, voor iedereen van de AVRO/TROS en van Ahoy Rotterdam. Zij zijn al maanden – elk op haar of zijn eigen terrein – in de weer geweest om een fantastische editie neer te zetten, en moesten nu deze ongelooflijk moeilijke beslissing nemen.

Tenslotte: wat vinden we dit zuur voor alle artiesten die al gekozen waren, die zich verheugd hadden op het optreden voor miljoenen en miljoenen mensen. Die zorgvuldig een song gekozen hadden, en hun agenda leeg hadden gemaakt voor Eurovisie.

Lees hieronder het statement van de EBU:

En lees hier het antwoord van omroep AVRO/TROS op heel veel praktische vragen.

Tegen onze eigen Jeangu Macrooy – van wie nu al bekend is gemaakt dat hij ook onze artiest in 2021 zal zijn – willen we zeggen: we zijn al vanaf het begin fans en volgers van je muziek, en dat is alleen maar intensiever geworden. Grow heeft een belangrijke functie in deze tijden, juist door de boodschap. De waarde van jouw song kan nooit meer weggenomen worden – integendeel, die kan alleen nog maar groeien. Dank je wel.

‘With every high and every low… we grow.’


Eurostory zal hier minder nieuwe interviews plaatsen, al gaan we niet helemaal undercover. We blijven stukken schrijven over mooie songs uit het heden en het verleden, en uiteraard over de ontwikkelingen. Ook ons festivalarchief is volledig bijgewerkt, en je kunt hier dus altijd terecht voor alle informatie uit alle vijfenzestig edities, maar ook voor het terugluisteren van alle songs.