Voor de zesde keer reiken wij de Eurostory Best Lyrics Award uit – de prijs voor de beste songtekst van het Eurovisie Songfestival. In eerdere jaren werd de prijs gewonnen door Oekraïne (2016), Frankrijk (2017, 2018) en Italië (2019, 2021). Dit jaar zijn zes landen genomineerd, één voor één maken we ze bekend, met daarbij telkens een speciaal gemaakte illustratie van Saskia Halfmouw.

De vierde genomineerde voor de Eurostory Best Lyrics Award 2022 is: Verenigd Koninkrijk.

[Update: inmiddels is de stemtermijn voorbij, we maken volgende week de winnaar bekend.]


Land: Verenigd Koninkrijk
Titel: SPACE MAN
Artiest: Sam Ryder
Tekstschrijvers: Sam Ryder, Amy Wadge & Max Wolfgang


Juryrapport
Denken we dat deze song over een ruimtevaarder gaat? Verkeerd gedacht. Maar logisch is het wel, want de tekstschrijvers halen iets heel slims uit: ze zetten er een komma tussen (en die hoor je natuurlijk niet). Het is dus ‘I’m up in space, man!’ En ‘Nothing but space, man!’ Door die komma’s wordt SPACE MAN een van de grappigste songs van dit jaar. Maar de droefenis wordt ook niet geschuwd, want de ik-persoon beeldt zich zichzelf in de ruimte in omdat hij denkt daar geen last meer te hebben van het gebroken hart waaraan hij op de aarde lijdt. Niet dat het helpt: ‘gravity keeps pulling me down as long as you’re on the ground.’ In de laatste regel kiest de hoofdpersoon zijn echte bestemming (‘I wanna go home’) – een mooi besluit van een fijne tragikomische tekst.


Fragment uit SPACE MAN:

If I was an astronaut
I’d be floating in mid-air
And a broken heart would just belong
To someone else down there
I would be the center
Of my lonely universe
But I’m only human
And I’m crashing down to Earth

If I was an astronaut
I’d have a bird’s eye view
I’d circle round the world
And keep on coming back to you
In my floating castle
I’d rub shoulders with the stars
But I’m only human
And I’m drifting in the dark

I’m up in space, man!
Up in space, man!
I’ve searched around the universe
Been down some black holes
There’s nothing but space, man!
And I wanna go home

De gehele songtekst lees je hier.


Hoe wordt de winnaar bepaald?
Net als in eerdere jaren wordt de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award gedeeltelijk bepaald door online stemmen, en vooral door een internationale vakjury van schrijvers, dichters, journalisten, redacteuren, songwriters, vertalers en oud-songfestivaldeelnemers. Zodra alle nominaties bekend zijn, zal de poll voor de publieksstemmen worden geopend. In de week van het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn zal de winnaar van de Eurostory Best Lyrics Award bekend worden gemaakt. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws!