Genoeg keuze, dat staat buiten kijf. Tien acts mochten zich presenteren aan een kleine vakjury en het thuispubliek. Na een lange avond werd het dan eindelijk duidelijk: Sevak Khanagyan gaat Armenië dit jaar vertegenwoordigen op het Songfestival met het nummer Qami (vertaling: Wind). Het is voor het allereerst dat het land een lied instuurt dat volledig in het Armeens gezongen wordt.

De omroep AMPTV maakte in december bekend dat twintig deelnemers konden gaan strijden om de winst in Depi Evratesil. Vorig jaar werden de voorrondes nog verspreid over meerdere maanden. Dit jaar werd de show echter ingekort. Het resulteerde in twee halve finales en een spetterende finale. Sevak Khanagyan ging dus met de winst naar huis, maar hier zullen niet alle Armenen blij mee zijn. Eerder was er namelijk commotie ontstaan rondom Tamar Kaprelian. De zangeres die in 2015 nog op het Songfestival optrad met Genealogy, werd al in de eerste halve finale uitgeschakeld. Tot ongenoegen van vele fans.

Poëtisch
Zoals gezegd is Qami de eerste inzending van het Zuid-Kaukasische land dat volledig in het Armeens gezongen wordt. Khanagyan schreef zelf mee aan de liedtekst en laat daarmee zien een degelijk literair talent te hebben. De eerste twee strofen van het nummer zouden bijvoorbeeld in een dichtbundel niet misstaan:

Doofstomme wind
wanneer de ziel diep in de afgrond is
mijn vriend wordt eenzaam
welke waarde heeft jouw liefde?

Hij stelt deze eenvoudige vraag,
in de wolken vormen ze jouw beeld
wat zijn de gekke wonden?
die je liefde opende,
door mezelf te sluiten

(vrije vertaling Qami)

Succesland
Armenië doet sinds 2006 mee aan het Eurovisie Songfestival. Bijna altijd haalt het land de finale. Alleen in 2011 kwalificeerde Emmy zich met het liedje Boom boom niet voor de zaterdagshow. Nederlandse televoters hebben hier het afgelopen decennium optimaal aan bijgedragen. Ons land gaf Armenië in totaal 134 punten. Rusland spant overigens de kroon. Het grootste land ter wereld gaf de Armeense inzendingen de afgelopen elf jaar 171 punten.

Boven alles is het knap dat Armenië zeven keer (van de elf deelnames) in de uiteindelijke top tien is geëindigd. Of Sevak Khanagyan ook de wind mee gaat krijgen dit Eurovisie-jaar is afwachten. Het land komt in de eerste halve finale in actie op 8 mei.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!