Jüri Pootsmann won vanavond de voorronde in Estland. In de eerste halve finale, op 10 mei, zal hij Play zingen, een lied dat mede geschreven werd door Stig Rästa, die vorig jaar nog de helft van het duo Stig Rästa en Elina Born was, dat in Wenen sterk in de top tien eindigde. Pootsmann spoort in zijn lied een mogelijke geliefde aan om in het diepe te springen: Just hit ‘play’, cause that’s the only way to find out if it’s love that we’re falling into. De andere auteurs van het lied zijn Fred Krieger en Vallo Kikas.
De Estse finale begon stomend, met een dance-versie van de bijdrage van vorig jaar, Goodbye to yesterday, die in een heel nieuwe versie opgeluisterd werd door meisjes op eenwielers en nagenoeg naakte trompettisten. De tien kandidaten werden begeleid door filmpjes waarin zogenaamde ‘deskundigen’ commentaar op vrolijke vragen gaven. Na een eerste stemming werden de drie deelnemers aan de superfinale bekendgemaakt: naast Jüri Pootsmann waren dat Laura en Cartoon ft. Kristel Aaleid. Die laatsten werden derde, Laura werd met haar Supersonic tweede.
Jüri Pootsmann was twee jaar geleden nog volledig onbekend, maar vorig jaar won hij de Estse versie van Idols. Hij nam een EP op en stuurde twee nummers in voor Eesti Laul, zoals de Estse voorronde van het songfestival heet. Play werd dus uitgekozen, maar dat had ook kunnen mislukken: Pootsmann wilde graag Stig Rästa om een song vragen, maar hij durfde niet. Een vriend bleef hem aansporen, en de samenwerking kwam tot stand. Pootsmann is een groot fan van het festival. Ook als hij niet zou winnen wilde hij – als hij kaartjes kon krijgen – naar Stockholm. Die kaartjes zijn na vanavond geen probleem.
Estland deed, nadat het land zich losgemaakt had van de Sovjet Unie (1991), in 1994 voor het eerst mee aan de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, met Silvi Vrait en haar lied Nagu merelaine. In 1993 had Estland het ook al geprobeerd, maar toen kwam het niet door de (niet uitgezonden) audio-voorronde voor aspirant-landen heen, die alleen dat jaar werd gehouden. Silvi werd vierentwintigste (een na laatste), maar in 1996, bij de tweede Estse deelname, werd dat door Ivo Linna en Maarja-Liis Ilus goedgemaakt. Met Kaelakee Hääl behaalden ze een mooie vijfde plaats. Het jaar erna werd Maarja, nu solo, achtste, en in 2001 won het land zelfs – met Tanel Padar, Dave Benton & 2XL en Everybody.
Sinds de halve finales zijn ingevoerd (2004) lukte het de Estse deelnemers zeven keer niet en vijf keer wel om de finale te bereiken. Er waren topposities in 2009 (Urban Symphony, zesde), in 2012 (Ott Lepland, zesde) en vorig jaar dus: zevende.