Bookmakers zetten Estland al een paar weken geleden hoog in hun wedlijst – ook al was de Estse voorronde nog lang niet afgewikkeld. Die hoge inschatting komt op het conto van Elina Nechayeva. Zij en haar liedje La forza worden dus kansrijk geacht voor de winst in Lissabon, Elina moest alleen nog even winnen in Tallinn. En dat deed ze vanavond. Ruim.

Vervreemding
Het was een nationaal festival met vervreemdende elementen. Een act met beschilderde achtergrondzangers, een act met achtergrondzangeressen met wolvenmaskers, een act met achtergronddansers waarvan de mond was weggeschminkt. En toen werd de presentator, bij wijze van intervalact, ook nog even goochelaar. Hij toverde een bende clowns tevoorschijn, haalde daarna een doodskop uit een hoge hoed, smeet de doodskop kapot en joeg daarmee de clowns op de vlucht.

Elina
Zoals gezegd, na al die gekkigheid haalde Elina Nechayeva het met gemak. Haar La forza is dus de inzending voor Estland dit jaar. Opvallend: de tekst is in het Italiaans. Ook opvallend: het is een klassiek gezongen lied, een operateske ballade, compleet met enorme jurk waarop door middel van projectie allerlei stuwende patronen te zien zijn. ‘La forza del destino’, daar gaat het lied over: de kracht van het lot, het hogere, dat wat wij niet in de hand hebben.

Stig
Goede tweede werd Stig Rästa. Hij is een songfestival-volhouder. Niet alleen deed hij talloze keren mee aan de Estse finale, hij schreef ook het liedje Play van Jüri Pootsmann, uit 2016, en zong zelf samen met Elina Born het zeer succesvolle Goodbye to yesterday in 2015: ze werden zevende. Maar met Home redde hij het dit keer dus niet.

Hoog
Elina’s landgenoten kijken uit naar haar hoge eindnoten én naar de hoge punten in mei, want na 2001, toen Tanel Padar, Dave Benton en 2XL wonnen met Everybody, willen de Esten wel weer eens eerste worden, en niet, zoals vorig jaar met Verona, struikelen in de halve finale.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!