Estland stuurt twee oudgedienden naar het Eurovisie Songfestival van 2017. Zangeres Laura Põldvere (ESF ’05) en zanger Koit Toome (ESF ’98) zingen in Kiev het Romeo-en-Julia-achtige duet Verona. Zangeres Kerli, die in 2010 nog een prestigieuze European Border Breakers Award (prijs voor jonge veelbelovende Europese artiesten) ontving, eindigde met Spirit Animal op een tweede plaats. Rasmus Rändvee werd derde.

Dat beide artiesten al de nodige Songfestival-ervaring hebben, staat als een paal boven water. Toome startte zijn muziekcarrière in 1995, scoorde als deel van het popduo Code One verscheidene grote hits en nam in 1997 deel aan Eurolaul, de Estse voorronde voor het Songfestival. Met het lied Mere lapsed won hij de nationale finale en mocht hij naar Birmingham waar hij uiteindelijk op een twaalfde plaats eindigde. In de jaren die volgden, waagde hij nog twee vergeefse pogingen (2003 en 2007) om naar het Songfestival af te reizen. Zangeres Laura Põldvere startte haar muzikale carrière in 2005 door deel te nemen aan diezelfde Estse voorronde. Solo eindigde ze als tweede maar met de meidengroep Suntribe won ze wél. In de Oekraïense hoofdstad Kiev eindigde de groep in de halve finale als twintigste. Ook Laura probeerde het nog twee keer: in 2011 werd zij derde en in 2016 tweede.

Tweede werd Laura nipt achter winnaar Jüri Pootsmann die in Stockholm genoegen moest nemen met een allerlaatste plaats. Het jaar ervoor scoorden Elina Born & Stig Rästa beduidend beter. Zij behaalden in de finale een zevende plek. Daarmee blijft het aantal overwinningen van Estland voorlopig op één steken. Die ene zege dateert alweer van zestien jaar geleden toen Tanel Padar, Dave Benton & 2XL vriend en vijand verraste met het vrolijke Everybody. De Estse overwinning had ook een Nederlands tintje: Benton werd geboren op Aruba, woonde lange tijd in Nederland maar verhuisde in 1996 naar Estland omdat hij op een cruiseschip verliefd was geworden op Maris. Benton werd met zijn overwinning de oudste én de eerste donkere winnaar van het Eurovisie Songfestival.

https://www.youtube.com/watch?v=HCxvzag5HuY