Opeens was daar de inzending van Cyprus. Zanger Hovig Demirjian, die in 2010 en 2015 al eens deelnam aan de Cypriotische voorronde, gaat naar Kiev met de moderne popsong Gravity. De half-Armeense zanger is intern aangewezen en wordt in Kiev bijgestaan door een team vol Zweden.

Voor het tweede jaar op rij komt de Cypriotische inzending namelijk uit de koker van de Zweed Thomas G:son. En dat is geen onbekende. Sinds 2001 rolden er zo’n twaalf Songfestival-inzendingen uit de pen van G:son en Gravity is daarmee zijn dertiende wapenfeit. De Zweedse componist kent wisselende successen op het Eurovisie Songfestival. Zo schreef hij onder meer het lied Invincible voor zangeres Carola (Zweden 2006, plek 5), In a Moment Like This van Chanée & N’evergreen (Denemarken 2010, plek 4), monsterhit Euphoria (Zweden 2012, plek 1) en Warrior van Nina Sublatti (Georgië 2014, plek 11).

Vorig jaar was de Zweed nog verantwoordelijk voor Alter Ego van de Cypriotische band Minus One dat op een 21ste plek eindigde. Daarmee is het G:son nog niet gelukt de hoogste score ooit voor het eilandje binnen te tikken. Dat is namelijk de vijfde plek. Sinds het debuut van Cyprus in 1981 eindigde het land drie keer op betreffende positie: in 1982 (Anna Vissi met Mono i agapi), 1997 (Hara & Andreas Konstantinou met Mana mou) en 2004 (Lisa Andreas met Stronger every minute).