Als één van de laatste landen maakte Azerbeidzjan zondag 13 maart de inzending voor het Eurovisie Songfestival van 2016 bekend. Zangeres Səmra Rəhimli zingt Miracle in Stockholm. Rəhimli begon haar muziekcarrière in 2012 toen ze deelnam aan de Azerbeidzjaanse voorronde voor het Songfestival. Ze eindigde als derde in de eerste voorronde. In de jaren die volgden, nam ze deel aan The Voice of Turkey (kwartfinale) en The Voice of Azerbaijan (finale). Een week na laatstgenoemde talentenjacht werd ze door ITV intern geselecteerd om Azerbeidzjan te vertegenwoordigen op het Songfestival.

Voor het nummer Miracle is een Zweeds productieteam ingehuurd en dat is goed terug te horen. Hendrik Wikstrom – die onder andere verantwoordelijk was voor Constellation Prize, Hope and Glory en Evighet – heeft samen met T.I. Jakke de productie van het lied voor z’n rekening genomen. Die laatste werkt samen met onder andere Jennifer Lopez en Christina Aguilera. Azerbeidjzan komt uit in de halve finale van 10 mei.

Azerbeidzjans interesse in het Songfestival werd definitief gewekt nadat buurland Armenië in 2006 zijn debuut maakte met de oorspronkelijk in Azerbeidzjan geboren zanger André. Toen een jaar later ook Georgië debuteerde, kon Azerbeidzjan niet achterblijven en diende de publieke omroep een aanvraag in om lid te mogen worden van de EBU. In 2008 nam het land voor het eerst deel en er was direct succes: Elnur & Samir haalden met Day after day een achtste plaats. Een jaar later, in 2009, waren AySel & Arash nog succesvoller. Zij zongen Always in Moskou naar de derde plaats. Na drie top-tien-noteringen op rij pakte het duo Ell & Nikki in 2011 de eerste Azerbeidzjaanse overwinning. De zege zorgde voor feest en vreugde in heel Azerbeidzjan. Vorig jaar presteerde Azerbeidzjan matig. Elnur Hüseynov mocht het land voor een tweede maal vertegenwoordigen, maar strandde met het lied Hour of the wolf op een twaalfde plaats.