Indie-rockduo ZiBBZ gaat voor Zwitserland naar het Eurovisie Songfestival. Dat werd zojuist besloten tijdens de finale van Die Entscheidungsshow. Zowel de internationale jury als de Zwitserse televisiekijker vond het duo – bestaande uit broer Stee en zus Corinne Gfeller – overtuigend genoeg om het ticket naar Lissabon te bemachtigen. Met het nummer Stones nemen zij het in de eerste halve finale van dinsdag 8 mei op tegen onder meer België, Azerbeidzjan en Griekenland.

Grote kans dat bij het horen van de naam ZiBBZ niet meteen een belletje gaat rinkelen. Toch heeft het broer-zus-duo de afgelopen jaren al een aardige track record opgebouwd via YouTube. Zo is op het videokanaal te zien hoe Stee en Corinne vanuit een taxi (al rijdend door Los Angeles) het jolige Neonlights zingen en maken de twee in een willekeurige achtertuin muziek door gebruik te maken van attributen als een BBQ-set, een aardappelpan en verschillende stukken fruit (appel, banaan, meloen). De onbevangenheid waarmee broer en zus in de YouTube-videos te zien zijn, zal op het podium in Lissabon ingeruild worden voor een meer rauwere uitstraling. Het tekstueel scherpe Stones is namelijk een serieus lied om het stadion mee te vullen: een lied dat past in de traditie van artiesten als bijvoorbeeld Joss Stone.

Plichtmatigheid
Met goedkeuren van zowel de internationale jury als de televisiekijker won ZiBBZ een redelijk plichtmatige Zwiterse voorronde. Zo was er geen vakjury in de zaal aanwezig en bestond de intervalact uit slechts een povere imitatie van Amar pelos dois, het lied waarmee de Portugees Salvador Sobral vorig jaar het Eurovisie Songfestival won. Even leek het er nog op dat ZiBBZ verwikkeld zou raken in een tweestrijd met Alejandro Reyes (oud-deelnemer aan de Franse versie van The Voice), maar uiteindelijk trokken Stee en Corinne aan het langste einde. De laatste plek was gereserveerd voor de 23-jarige Naeman die zijn roots deels in Nederland en deels in Indonesië heeft liggen. Hij zong het lied Kiss me.

Vrouwen
Met het sturen van ZiBBZ breekt de Zwiterse omroep met de voorgaande edities. Zo stuurde het Alpenland driemaal op rij een zangeres: Mélanie René, Rykka en Miruna Manescu (Timebelle). Alledrie de keren slaagden de Zwitsers er niet in de finale te bereiken. Hoewel Zwitserland een van de zeven oprichters van het Eurovisie Songfestival is, wist het slechts tweemaal te winnen. Zo won Lys Assia de allereerste festivaleditie (1956) met het lied Refrain en mocht de Canadese zangeres Céline Dion dit ruim 32 jaar later dunnetjes overdoen. Zij haalde met het beroemde Ne partez pas sans moi de laatste Zwitserse overwinning binnen en groeide enkele jaren erna uit tot een van werelds bekendste zangeressen.

 

Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!