Om jou warm te maken voor het nieuwe Eurovisieseizoen deelt Eurostory een aantal tips – artiesten en liedjes uit nationale voorrondes die goed, intrigerend of op een andere manier opvallend zijn. Deze keer: Jann uit Polen, met het lied Gladiator.

Kettingen
Vier maanden geleden al, in oktober, kwam de videoclip van Gladiator uit. We zien Jann (24) hier in BDSM-achtig zwart leer gekleed en van alle kanten met kettingen vastgezet, terwijl hij bovenop een baslijn van diepe synths zijn intro zingt:
Welcome to the party
say hi to everybody

Hoe kwam de klassiek geschoolde Jann in deze kettingen terecht?

Jann
Jann (eigenlijke naam Jan Rozmanowski, 24 jaar) werd geboren in Lublin, een stad in het oosten van Polen, en zong al op twaalfjarige leeftijd bij de Poolse Nationale Opera. Een paar jaar later verhuisde hij met zijn ouders en zeven broers en zussen naar Noord-Ierland, waar hij als tiener les kreeg van een klassiek zangdocent – ‘Hi Fiona Flynn, if you’re listening!’, wil hij even kwijt in een radio-interview bij de BBC.

Klassiek
Jann is een contratenor, ‘de mannensopraan’, zegt hij zelf, en hij ging vocale studies studeren aan het prestigieuze BIMM Institute in Londen. Maar ondanks al die scholing zag hij voor zichzelf geen toekomst in de klassieke muziek. ‘Ik beloof je’, probeerde een docent nog, ‘jij krijgt straks miljoenen, want alle orkesten en koren zijn met een nachtkaars naar contratenors op zoek.’

Eh, nee.
‘Voor mij is klassiek zingen geweldig’, zegt Jann, ‘maar als je op het professionele niveau komt, wordt het erg rigide. Er is geen vrijheid van meningsuiting, elke onwaarheid betekent een golf van kritiek en negatieve recensies. En bovenal is het een reconstructieve kunst, geen creatieve, en dat zou me op de lange termijn erg vermoeien.’
Het werd iets anders.

Pop
Jann had al wat demo’s liggen, en een vriend van hem stuurde ze op naar het label FONOBO. Al gauw kreeg Jann een contract. Singles volgden, zoals Do you wanna come over? (2021), Smile (2022) en Promise (2022), en de EP met de titel Power (2022). En dus in oktober de single Gladiator.

Welcome to the party
Die eerste zin – die party waaraan hij refereert is een party vol mooie schijn en afrekenende blikken, waar mensen Bacardi nippend anderen taxeren om te checken welke het waard zijn om als buit binnen te slepen.

Ik geef je iets en laat je naar meer verlangen
wetend dat aandacht je verslaving is
we starten de show
Is dit alles en meer nog
dan jij had gewild?

En dan de omkering, want wat heb jij eigenlijk te bieden?

Laat iets zien wat wij nog nooit hebben gezien
verpletter je concurrenten
kom op, entertain ons
de winst is je beloning
gladiator, gladiator!

Een duister symbool voor het leven zelf.

Songfestival
In oktober verschenen meteen de eerste reacties op de clip. Mensen waren enthousiast, heel enthousiast, en spoorden Jann in de comments aan om het lied naar de Poolse voorselectie voor Eurovisie te sturen. ‘Ik sprak met mijn team en mijn manager, omdat ik graag controle heb over mijn kunst, en ik vroeg hen of dit het pad voor mij zou zijn’, zegt Jann.

‘Uiteindelijk besloot ik dat dit het proberen waard was.’

Benieuwd of Jann de Poolse finale wint en naar Liverpool gaat? Tu bije serce Europy vindt plaats op zondag 26 februari.