Om jou warm te maken voor het nieuwe Eurovisieseizoen deelt Eurostory een aantal tips – artiesten en liedjes uit nationale voorrondes die goed, intrigerend of op een andere manier opvallend zijn. Deze keer: Petunija uit Litouwen, met het liedje Love of my life.

Soms
Soms komt er een liedje voorbij waarvoor mensen hun trein zouden missen als het in de hal gespeeld zou worden, of waarvoor het gelach in de kroegen zou verstommen als het op 11 mei ineens de Litouwse inzending zou blijken te zijn. Achter de piano zit Petunija. Hoe ze hier terechtkwam?

Two in Somnia
Petunija is sinds het begin van haar muzikale carrière in 2016 minder en minder gaan leunen op elektronische invloeden, en steeds meer en meer op ‘live’ klinkende muziek met akoestische instrumenten. Dat resulteerde in de EP Two In Somnia, die in oktober 2022 verscheen (en waar onder meer dit nummer op staat).

Piano
En toen was daar, in de herfst van 2022, ineens weer de piano. Een instrument dat ze al dertien jaar lang niet meer had aangeraakt, omdat ze bang was geworden voor het instrument. ‘Ineens openden mijn handen zich’, vertelt ze. ‘Een van de liedjes die ik toen schreef was Love of my life, en ik speelde het tijdens een concert in november. En kijk wat dat mij heeft gebracht. Een plek in de nationale voorronde.’

Love of my life
Twee mensen, gescheiden van elkaar, of nog wel fysiek bij elkaar, onder de dekens, maar van elkaar weggedreven, liggen daar maar, en de ik-persoon denkt aan het momentum dat door hun vingers gleed en welk moment het precies was dat ’t dat deed, want ergens ‘draaide jij weg van mij’. Dat is ongeveer de love of my life die Petunija ons aanreikt.

Op blanco papier
‘Toen ik het mijn man voor het eerst liet horen’, vertelt Petunija, ‘zei hij dat het lied als een blanco vel papier was. Iedereen kan het beschrijven op de manier die past bij hun leven. We hebben het arrangement simpel gehouden, met piano en stemmen, zodat luisteraars hun eigen arrangement kunnen creëren. Sommigen horen een orkest, anderen een gitaar en drums.’

Voorbij
Nog even het refrein, en bedenk hierbij de zomer of de winter, de stad of de natuur, dag of nacht, een heel ensemble of een stille piano:

Vaarwel liefde van mijn leven
we hadden iets kunnen zijn
maar jij kwam gewoon voorbij

Benieuwd of Petunija naar Liverpool gaat? Kijk vanavond naar de eerste halve finale van de Litouwse voorronde. De finale vindt plaats op 18 februari.