Om jou warm te maken voor het nieuwe Eurovisieseizoen deelt Eurostory een aantal tips – artiesten en liedjes uit nationale voorrondes die goed, intrigerend of op een andere manier opvallend zijn. Deze keer: Reiley uit Denemarken, met het liedje Breaking my heart.

Wat?!
Ineens zit daar een hypermoderne popsong met hitpotentie in de line-up van Dansk Melodi Grand Prix. We horen een drummachine, robotachtige stemvervormingen en echo-effecten, en we horen ook de zangstem van een jonge jongen (Reiley, geboren op de Faeröer als Rani Petersen), die in de songtekst een gestrande liefdesrelatie beschrijft.

Breaking my heart
Maar is de relatie wel gestrand?
Roze luchten, rode wijn, je was van mij, die september, dat is die ene fijne herinnering die helaas zó hardnekkig is dat de ik-persoon (misschien Reiley zelf) naar de relatie blijft terugverlangen. Hij wil de persoon vergeten en verdergaan met zijn leven, maar makkelijk is het niet, want zodra jij iets begint, zit ik weer in mijn hoofd. Is er geen tussenoplossing mogelijk? vraagt de ik-persoon zich af.
Aan en uit, vind mij in het midden.

TikTok
Reiley is een twintigjarige jongen met tien miljoen volgers op TikTok. Zelf omschrijft hij zijn weg naar dit succes als een combinatie van:
– het vroeg omarmen van het medium (in 2019 was hij een van de eersten die TikTok gebruikte om zangfilmpjes op te nemen)
– hard werken
– content maken die authentiek voelt voor jezelf
– geluk hebben.
En er is meer.

Kleur
In zijn filmpjes had hij al meteen een eigen visuele stijl: een beeldvullend kleurvlak – elke keer een andere kleur – als achtergrond, waarvoor hij staat te zingen. En elke keer zingt hij pop – van Tones And I tot SZA en van AJR tot Stella Jang. Die laatste is een Zuid-Koreaanse singer-songwriter, en tijdens een cover van haar liedje Colors veranderen de kleurvlakken zelfs mee met de songtekst:

I could be red
or I could be yellow
I could be blue
or I could be purple
I could be green or pink or black or white
I could be every colour you like

Clips
Toen hij een platendeal tekende bij Atlantic Records, nam hij de kleuren mee. En hij voegde er grote op elkaar gestapelde blokken aan toe, en ook perfect bijbehorende outfits (waardoor hij soms bijna opgaat in zijn eigen decor), zoals we in de videoclip van zijn debuutsingle Let it ring (2021) kunnen zien.

Korea
Met name in Zuid-Korea maakt Reiley furore. AB6IX is een Koreaanse boyband met een soortgelijke visuele stijl als Reiley, en het is dan ook niet zo verwonderlijk dat zij samen een single hebben opgenomen: Moonlight (2022).
Grappig detail: Wanneer in een online Koreaans interviewprogramma Reiley’s naambalkje verschijnt, wordt hij aangeduid als ‘rising pop artist in the UK’.

Dichtbij!
En ineens is hij op Deense bodem, voor de Deense voorronde. Want, zegt hij in een interview, het is tijd om meer connectie te maken met zijn thuisland. En hij heeft overigens niet alleen maar in Los Angeles gewoond. ‘Ik woon nú in Denemarken, voor Dansk Melodi Grand Prix. En hiervóór woonde ik in Londen. Dat is best dichtbij Denemarken en de Faeröer.’

Benieuwd of Reiley Denemarken gaat vertegenwoordigen in Liverpool? Dansk Melodi Grand Prix vindt plaats op zaterdag 11 februari.